Mijn broer getrouwd is met een buitenlandse vrouw. Zijn vrouw kreeg 2 keer zijn achternaam, i.p,v. de naam van hem en haar naam. Is dit herstelbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Indien de fout gemaakt is tijdens inschrijven bij een gemeente dan kan dit hersteld worden. Ik neem aan dat ze getrouwd zijn en er documenten zijn waarop de naam goed staat? Niet eenvoudig, dat kan ik je wel vertellen. Maar indien de fout aantoonbaar bij het ambtelijk apparaat ligt niet onmogelijk. Je moet wat medewerking hebben van ze.

Tegenwoordig kun je verschillende combinaties van achternamen kiezen als je trouwt. Dus als zij nog niet zo lang getrouwd zijn, zou dit het geval kunnen zijn, dat zij per ongeluk iets verkeerd hebben doorgegeven. Nu al een vrouw altijd officieel haar "meisjesnaam" houden, dus dat hoeft ook geen proleem te zijn. Maar dit probleem kun je gaan bespreken bij de gemeente waar het huwelijk gesloten is.

Zijn ze getrouwd in Nederland of elders? In Nederland houdt de vrouw altijd officieel haar eigen achternaam. Ze krijgt alleen het recht de naam van haar echtgenoot te gebruiken via een verklaring naamgebruik. (Andersom kan ook trouwens.) Dat bepaalt hoe de overheid je aanschrijft. Als daar iets mee is misgegaan, zou dat eenvoudig bij de gemeente op te lossen moeten zijn met een nieuwe verklaring naamgebruik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100