Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat mensen/ dieren verschillende kleuren in hun ogen hebben. Bv. Links bruin en rechts blauw?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Een speling der natuur. We noemen het heterochromia iridis. (Meerkleurigheid van de iris).

Eigenlijk te vergelijken met dieren met een meerkleurige vacht van twee verschillend gekleurde egale ouders. De oorzaak is vaak een beschadiging aan het oog of de pigmentvorming in het oog, en kan aangeboren zijn.
Het is echter wel vrij zeldzaam.

Daarnaast kan ook fysieke schade aan het oog de kleur veranderen of lijken te veranderen ; zo beschadigde één van de blauwe ogen van David Bowie toen hij 15 was, en sindsdien lijkt het oog bruin of donkerder. Het is zelfs een soort handelsmerk van hem geworden.
(Feitelijk wil gewoon de pupil in dat oog niet meer 'dicht', waardoor er voortdurend een grote opening inzit die het oog donkerder doet lijken).

Zie ook de link ; daar staat nog veel meer interessants.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
+ je was me net voor

Andere antwoorden (1)

Heterochromie
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Heterochromia iridum (kleurverschil in één iris)

Kleurverschil binnen één iris.

Heterochromie is de medische benaming van kleurverschil in de iris van het linker en rechter oog, of waarin één iris verschillende kleuren heeft. Twee verschillend gekleurde ogen is zeer zeldzaam en wordt heterochromia iridis genoemd. Kleurverschil in één oog komt wat vaker voor en wordt heterochromia iridum genoemd. Kleurverschil in de haren of de huid komt ook (zeer zelden) voor.

Een andere benaming voor heterochromie is heteroglaucus.

[bewerken] Oorzaken
Dit kleurverschil in de verschillende lagen van het regenboogvlies van de ogen komt door een fout in de pigmentkleuring. Het komt bij mensen zelden voor, en sporadisch ook bij katten en honden. Bij die de laatste twee diersoorten gaat het dan meestal om respectievelijk compleet witte en overwegend witgekleurde dieren. Heterochromie kan erfelijk zijn. Het ontstaat vaak na een ontsteking aan het regenboogvlies en veroorzaakt vaak ook een ongelijke pupillenwijdte. Het kan uiteindelijk tot grijze staar of andere vertroebelingen leiden. Ook bij aandoeningen aan het orthosympatisch zenuwstelsel kan heterochromie ontstaan. Alleen twee verschillende kleuren ogen, waarbij andere symptomen afwezig zijn, is altijd erfelijk. Deze vorm wordt eenvoudige heterochromia genoemd.

Andere erfelijke oorzaken zijn het Syndroom van Waardenburg. Waardenburg ontdekte dat twee verschillende kleuren ogen bij de mens vaak gepaard ging met unilaterale of bilaterale slechthorendheid of doofheid, een brede neusrug (wijd uit elkaar staande ogen), een witte haarlok en vroegtijdig grijs worden, vaak bij verschillende generaties in één familie. Dit is meestal ook de oorzaak bij de hond en de kat maar daar beperken de kenmerken zich tot oogpigmentatiewijzigingen en/of unilaterale of bilaterale doofheid of slechthorendheid. Ook bij het Syndroom van Horner kan, als het aangeboren is, wel eens een kleurverschil optreden. Een baby kan deze aandoening wel eens door de bevalling oplopen.

Oorzaken van buitenaf die heterochromie veroorzaken zijn o.a. een bloeding die in het oog heeft plaatsgevonden, een ontsteking, beschadiging van het oog door een ongeluk, langdurig gebruik van oogdruppels of een tumor in het hoofd. In deze gevallen is de pigmentvorming in het oog aangetast.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding