Is er een vrouwelijke tegenhanger van autisme ?

Naar aanleiding van een vraag over autisme, kwam ineens deze bij me op.

Mannenhersenen en vrouwenhersenen zitten verschillend in elkaar / werken grotendeels verschillend, doordat de vrouwelijke hersenhelften meer onderlinge verbindingen hebben, en de mannelijke hersenhelften meer gescheiden zijn.

Hierdoor zijn mannen in deregel wat meer in staat logisch of abstract te denken, kunnen zich beter op 1 taak richten maar minder ' sociale' wezens. (Wat niet hetzelfde is als asociaal trouwens !). Bij autisme spreken we wel eens van een extreme ' vermannelijking' van het brein, waardoor emoties en prikkels/ waarneming verstoord lijken te zijn en mensen problemen hebben met de omgang met anderen en in hun eigen belevingswereld leven.

Maar wat nou als het brein aan de andere, de vrouwelijke kant is ' doorontwikkeld' of doorgeslagen ? Kún je spreken van doorgeslagen vrouwelijke hersenen / Bestaat dat en hoe zie je dat dan ? Is het een handicap = Wat zouden de gevolgen zijn, kennen we die en (her)kennen we dat als afwijking ? Of zou dat moeten ?

Toegevoegd na 6 dagen:
Ik heb besloten de vraag nog niet te sluiten, omdat ik toch nog steeds hoop dat er wat input bijkomt. Hou hem dus nog een weekje open.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kom wel eens vrouwen tegen die tot in het extreme de neiging hebben om zich te bekommeren om iedereen en alles wat maar een tikje zielig is en zichzelf keer op keer verbazen over de hardheid van de wereld als deze crepeergevalletjes zich vervolgens tegen hen keren. Wat mij betreft is het compleet doorslagen van je 'zorggevoel' de vrouwelijke tegenhanger van autisme. Maar voor zover ik weet is hier geen DSM-IV-classificatie aan gekoppeld ;-) Een andere 'vrouwentic' die in de buurt van autisme-tegenpool komt, is het altijd maar, in het extreme, aardig en lief gevonden willen worden.

*Bij autisme spreken we wel eens van een extreme ’ vermannelijking’ van het brein,* schrijf je. In al die jaren dat ik met mensen met autisme omga, is dit voor het eerst dat ik dit hoor. Weet ook niet of dit wel klopt. Het autisme het niet zo zeer iets mannelijks of vrouwelijks. En om in ieder geval je vraag te bantwoorden. Nee. Volgens mij niet.

Het bestaat wel, maar het is niet een 'aandoening' denk ik. Er zijn wel vrouwen die ontzettend lief zijn, zich elk leed enorm aantrekken en van elk naar ding erg onder de indruk zijn. Maar is het dan ook een stoornis, zoals autisme dat is? Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis, en de meeste (allemaal?) mensen die dat hebben lopen er mee vast, en anders hun omgeving wel. De vrouwelijke tegenhanger die je bedoelt zal wat meer geaccepteerd worden denk ik, omdat die wat onschadelijker is. Extreme gevoeligheid en inlevingsvermogen worden misschien irritant gevonden maar meer ook niet denk ik. Ik ben ook geneigd er een ouderwetse huisvrouw bij te zien, in mijn gedachten. In een baan kom je er niet ver mee lijkt me. Teveel confrontaties, te veel eisen. Wel interessante vraag overigens.

Bij je reactie op het eerste antwoord gaf je nog deze aanvulling: "Totaal niet rationeel en volledig op het gevoel en intuïtie vertrouwend, honderd procent afhankelijk van anderen, nauwelijks in staat zelfstandig beslissingen te nemen." Ik weet niet of er een naam voor is, maar mensen die geloven in Derek Ogilvie, Jomanda, aanhangers van sektes en de diverse religieuze stromingen zitten vaak zo in elkaar. Zij gedijen ook het best door heilig te geloven in wat hun verteld wordt, maar zijn daardoor ook erg kwetsbaar voor misleiding. Vaak wordt misbruik gemaakt van hun totale overgave aan het irrationele. Je ziet dit inderdaad meer bij vrouwen. Ik hoop dat er nog een arts of gedragsdeskundige oid antwoord geeft die dit kan verklaren en misschien zelf labelen.

Dat van die bewering "dat de vrouwelijke hersenhelften meer onderlinge verbindingen hebben" vind ik interessant om te horen en zou ik wel meer over willen lezen, maar dat terzijde. Je vraag gaat er eigenlijk om, als ik het goed begrijp, wat er 'loos' is (zo er al wat loos is) als er overmatig veel verbindingen zijn tussen beide hersenhelften. Ik zou verwachten, een soort van overgevoeligheid. Dus bij alles wat je doet en laat, meebetrekken hoe het voelt en daar ook naar handelen. Dus je verstand wordt overspoeld met verzoeken van het gevoel om in te grijpen.

Autisme start bij het mannelijke brein, omdat dit gericht is op logische systemen. Vrouwelijke hersenen zijn meer gericht op de sociale omgeving. Vrouwen met autisme hebben dan ook vaak mannelijke hersenen, zo denkt met te weten. Vier van de vijf autisten zijn dan ook man en hoe hoger de intelligentie hoe kleiner het percentage vrouwen. Heb je een groep mannelijke autisten die bijv. een cursus volgen, zie je dat zij te laat komen, niet luisteren, geen agenda's hebben of niet komen. het worden ook geen groepen en blijft los zand. Bij vrouwen zie je dat ze er allemaal zijn, een groep kunnen vormen en een agenda bijhouden, elkaar uit laten praten en gerichte vragen stellen. Het autisme van de vrouwen werd pas echt zichtbaar als ze hun problemen benoemden, iets wat ze ook beter deden dan de mannen. Dit is nl. onderzocht. Autisme bij vrouwen kenmerkt zich nog het meest door de chaos in hun hoofd. Door hun hersenstructuur hebben zij meer inzicht in de wereld die hen omringt, maar is toch het conceptdenken slecht geautomatiseerd. Alles moet dus op zelf denken gericht zijn. vrouwen zullen beter kunnen camoufleren en compenseren, maar door de oprukkende chaos in hun hoofd moeten ze blijven vechten en dit zal erg vermoeiend zijn. Een vrouw met autisme zal beter kunnen plannen en organiseren dan een aut. man, ook zal ze sociaal sterker zijn. Sommige vrouwen zullen veelpraters zijn, iets wat je bij aut. mannen niet zo vaak tegenkomt.Bij hen is het vaak éénrichtingsverkeer. Vrouwen zullen echter fundamenteel onzekerder zijn, angstiger en ze zullen er meer onder lijden. Bij vrouwen komt dan ook vaker borderline, ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, depressie, obsessief compulsieve stoornis angststoornis, PSS ed voor.

Als er een term als tegenhanger van autist gevonden zou moeten worden, zou het klinken als altruiste. Maar te ver doorgetrokken altruïsme is geen maatschappelijk probleem, want het botst niet met andermans belangen. Integendeel, en daarom waarschijnlijk een onbekend begrip in de wereld van de psychologie. Deze mensen hebben er alleen zelf veel hinder van en omdat ze geen grenzen aangeven, vormen ze een zwakke persoonlijkheid en zijn dus niet interessant als medemens. Goeie vraag, overigens. Het zet je aan het denken!

Ik zou het antwoord zoeken in de afwezigheid van het rationele. Net zoals het "mannelijke autisme" gekoppeld is aan de afwezigheid van het relationele.

Ik heb wel 'ns gelezen dat iedere man een autist is en elke vrouw een borderliner. Zou best wel 'ns kunnen kloppen ;-) Toegevoegd na 1 week: Ik zal hier nog 'ns wat verder over uitweiden: We zijn dus op zoek naar een vrouwelijke tegenhanger van autisme waarbij autisme als een doorgeslagen versie van als mannelijk bestempelde (negatieve) eigenschappen wordt gezien. Dan moeten we dus allereerst de negatieve vrouwelijke eigenschappen identificeren: Pas op: dit wordt vrouwonvriendelijk. En uit het feit dat ik me geroepen voel te waarschuwen hebben we een eerste negatieve vrouwelijke eigenschap meteen te pakken: - snel gekwetst Ik denk dat vrouwen meer dan mannen last hebben van: - een negatief zelfbeeld - sterk wisselende stemmingen - grote afhankelijk van de mening van anderen - moeite om om te gaan met emotionele reacties Als ik dit zo bekijk denk ik inderdaad dat borderline behoorlijk in de buurt komt van de vrouwelijke tegenhanger van autisme.

Het eerste wat in me opkomt is vrouwtisme maar dat is even niet wenselijk, sorry hoor. Er staan goede antwoorden tussen hoor

Ik heb zelf Asperger (verwante ''stoornis'' aan autisme) en ben vrouwelijk. Er zijn geen speciale termen voor. Toch vind ik dat er 2 soorten autisme zijn. Ik noem ze even A en B. A: geen tot weinig mogelijkheid tot aanleren van sociale vaardigheden en hoge stress bij veranderende omstandigheden bijv oud en nieuw of lesuur dat veranderd. Moet weken van te voren verteld worden. B: Mist sommige sociale vaardigheden maar kan dit zelfstandig aanleren zolang er maar geoefend kan worden (wordt dus niet buitengesloten), kan tegen veranderende omstandigheden ook al is het een verrasing. De veranderde omstandigheid moet dan wel benoemd worden wat er in plaats gebeurt. Misschien niet duidelijk voor mensen die niets met autisme te maken hebben maarja, het is ook moeilijk uit te leggen. En ik weet dat er vast ook nog een hele boel vormen tussen A en B zijn en ook niet zo strak tussen de lijntjes. Sorry daarvoor. Ik vind dat er andere benamingen voor moeten komen aangezien nu elke autist voor dezelfde wordt aangezien. Nogmaals: sorry als ik iemand beledig. Toegevoegd na 16 minuten: @ Marleen De tegenhanger van autisme is bemoeiziek. En ik heb er niets aan van het is bij mij niet zo erg. Ik wordt wel iedere keer op acties van andere autisten aangesproken terwijl ik eigenlijk bijna niets met ze gemeen heb. Autisme heeft nu al een slechte reputatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100