Kun je volledig herstellen van 'niet aangeboren hersenletsel'?

Je hoort de benaming 'niet aangeboren hersenletsel' wel eens voorbij komen op TV. En ik ben enigszins bekend met dit fenomeen...

Mijn vraag is alleen: Is het lichaam gedurende een lange periode in staat om één zogenoemd 'niet aangeboren hersenletsel' volledig te laten herstellen?

Dus net zoals je bijvoorbeeld van allerlei dingen zou kunnen herstellen op termijn...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is wel vaak sprake van functieherstel, maar dit is niet hetzelfde als anatomisch herstel! Herstel na hersenletsel is zelden 100%. Er zijn in de meeste gevallen altijd wel bepaalde restverschijnselen die nooit meer overgaan. Vooral trager denken en reageren en geheugenproblemen zijn beruchte restverschijnselen na hersenletsel. Dat iemand geen restverschijnselen zou hebben na hersenletsel is vaak eerder te wijten aan het slecht onderzoeken van de betreffende persoon, dan aan het feit dat de hersenen zich perfect herstellen. Dit gaat niet over een hersenschudding, maar over hersenletsel met een aantoonbare beschadiging.

Bronnen:
http://www.pyramidproductions.nl/page18.ph...

Niet altijd, er bestaat ook zoiets als blijvend hersenletsel. Dat is niet per definitie aangeboren.

Ja dat kan... zie link... HEEL interessant...

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=UyyjU8fzEYU

Late gevolgen van een hersenletsel Er bestaat een duidelijk verband tussen de Glasgow Coma Score bij opname en de uitkomst op lange termijn. De meeste patiënten met een score van 13 of meer zullen min of meer restloos genezen, terwijl het er voor patiënten met een score van lager dan 8 vaak somber uit ziet.

Bronnen:
http://www.nvvn.org/voorlichting/SHT_sched...

De hersenen zijn helaas nog erg onbekend gebied. Ik vergelijk het met een auto. Als je motor slecht loopt, dan kan je hem afstellen, nieuwe olie erin, nieuew bougies en dergelijke, maar als je met je auto tegen een boom hebt gezeten en je motor door de klap kapot, dan moeten er delen worden vervangen... en als je dit in je hersenen hebt, dan heb je kort gezegd... pech. Wel kunnen bepaalde functies worden overgenomen door andere delen of bepaalde beperkingen worden verminderd door gebruik te maken van andere vaardigheden, maar herstel.... nee.

Bronnen:
Mijn eigen lichaam

Volledig is natuurlijk een moeilijk begrip. Het gaat er niet om (denk ik) of je 'de oude' wordt, maar je wilt wel zo goed mogelijk zijn. Net als gezonde mensen. Ik had vorig jaar een motorongeval met als gevolg NAH, lag 3 weken in coma met een Glasgow Score van 3. Lager kan niet. Men vertelde mijn vrouw en kinders een paar keer dat ik het waarschijnlijk niet zou halen. Ondertussen heb ik mijn rolstoel en krukken ingeleverd. Wel nog cognitieve problemen op geheugen en concentratie gebied. En waanzinnig vermoeid, altijd. Ik heb een enorm geluk gehad weer zover gekomen te zijn. Of ik ooit weer 'volledig hersteld' zal zijn is afwachten...

Ligt eraan wat voor een letsel dit is. Maar het is zo dat hersenen niet de eigenschap hebben als de rest van ons lichaam. Ze regeneren niet zoals de rest, ze groeien niet meer terug zeg maar. Hersenen hebben wel de fijne eigenschap dat functies over genomen kunnen worden door andere delen. Je moet 'herstellen' van hersenen dus niet zien zoals een snee in je hand welke geheel zal dichtgroeien en waar je niks van ziet. Hersenen herstellen niet op die manier. Elke verloren hersenen cel is ook echt verloren, er komen geen nieuwe voor terug.

Niet altijd. Mijn vader is na een paar hersenbloedingen, herseninfarcten en hersenoperaties niet meer wie hij was. Hij heeft artificiele dementie en afasie. Bij een hersenbloeding of -infarct zijn de eerste dagen voor herstel heel belangrijk. Is er in die dagen te weinig herstel, dan is de kans groot dat niet alles meer herstelt. Bij mijn vader zal het niet meer beter worden.

Neurologie is een zwaar verwaarloosde medische uitdaging. Het heeft geen prioriteit omdat andere medische aangelegenheden hoger scoren in de algemene aandacht (virussen, hart- en vaatziekten, nieren etc). Toch zou er enorme winst geboekt kunnen worden door bijv- onderzoek met stamcellen. Bijv-: kunnen stamcellen weer een verbroken verbinding (dwarsleasie) van het ruggemerg volledig herstellen? Het antwoord op je vraag is nu een 'koud klinisch' NEE. Hersenletsel is niet herstelbaar dan enigzins en bij enorme training, al zal de gradatie van het letsel indicatief zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100