Vrij veilig! Voor hoe lang? Ik heb het hier dan alléén over de sexuele overdraagbare aandoeningen. Niet over de kans op zwangerschap(dat zit wel goed)

Bedoeld men hiermee dat je bij een vaste partner altijd tot in de lengte der jaren een condoom moet gebruiken?
(Dat zou Durex wel willen)
Ook als geen van beiden andere sexuele contacten erop na houd en je elkaar hierin vertrouwd?
Bij mijn langdurige relaties heb ik de eerste keren gevrijd met condoom. Maar wanneer stop je?
Zelf knap ik af op vrijen met een condoom (minder gevoel, verlies van spontaniteit, ruiken voor mij nog altijd naar rubber enz..)
Waarom beginnen we dan met condoom en stoppen er na een paar keer mee?
Hoe reageert een vrouw over het algemeen als je haar verteld dat dat je haar hierin vertrouwd en vraagt of zij jou ook hierin wil vertrouwen?
Of moet je samen je laten testen?
Heel veel vragen, ik hoop dat de strekking duidelijk is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heel simpel: de condooms kunnen de deur uit nadat jullie je allebei hebben laten testen. Vrijwel niemand doet het, maar dat is gewoon niet slim. De kans op een SOA is niet op magische wijze verdwenen wanneer een relatie vaste vormen aanneemt. En als iemand me zegt dat hij/zij me hierin 'vertrouwt' en dat ik hem/haar ook moet 'vertrouwen', denk ik op zijn best dat de ander niet zo slim is. Het risico op SOA's heeft voor iedereen die eerder een sekspartner heeft gehad niets te maken met vertrouwen. Toegevoegd na 53 minuten: Omdat zo'n test toch de eerste keer een beetje eng is, zie de bron: een set filmpjes over wat je kunt verwachten bij zo'n test.

Bronnen:
http://www.soaaids.nl/soa/testen_op_soas/w...

Veilig vrijen is eigenlijk een vereiste bij wisselende contacten. Bij een vast partner is het niet noodzakelijk. Als je elkaar vertrouwd is het eigenlijk de gewone natuurlijke manier. Als je partner nog twijfels heeft, ga dan voor zeker en laat een test afnemen, allebei! Als je beiden niets onder de leden hebt, staat niets in de weg.

Als je een vaste partner hebt en geen wisselende contacten zou je kunnen overwegen om te stoppen met condooms als je andere voorbehoedsmiddelen gebruikt om niet zwanger te worden. Je voelt denk ik zelf wel aan of de relatie langdurig gaat worden. Dat kan na een maand, na een half jaar. Dat voel je zelf het beste aan. Als je net een relatie hebt kunnen jullie je laten testen op SOA's en als die er niet zijn kan je meteen stoppen met het condoom. Zo simpel ligt het in de praktijk niet, want ik denk niet dat er veel relaties zijn die zich preventief laten testen, tenzij ze veel wisselende contacten hebben. Alleen in die situatie zou ik voorzichtigheid adviseren en wel een test laten doen. Voor wat betreft de rubbergeur kan je ook condooms kopen die van polyurethaan gemaakt zijn (latexvrij). Die ruiken dan niet. Voor wat betreft de spontaniteit zijn er zat mogelijkheden waarbij het liefdesspel niet onderbroken hoeft te worden. Bijvoorbeeld als je vriendin/vrouw het condoom omdoet. De leeftijd maakt denk ik ook veel uit. Als je heel jong bent en seksueel actief zou ik adviseren om langer condooms te blijven gebruiken. Als je 40 bent en je relatie is uit kan ik me voorstellen dat je in een nieuwe monogame relatie na een maand (of korter) al geen condooms meer gebruikt als er geen kans is op ongewenste zwangerschap (bijvoorbeeld door pilgebruik of sterilisatie).

Het gaat er niet om of je de ander vertrouwt. Soa's en aids is niet iets dat alleen vreemdgangers en losbandige mensen krijgen. Iedereen kan het krijgen/hebben. Ook iemand die alleen een tienjarige monogame relatie heeft gehad in het verleden.... Ook iemand die maar 1 keer in zijn/haar leven sex heeft gehad.... En niet alle soa's zijn bij iedereen merkbaar, chlamydia bijvoorbeeld kan je jarenlang dragen en doorgeven aan mensen, zonder dat je het weet, zonder dat je zelf klachten hebt.... Dus wie weet heeft een van jullie wel ongemerkt een soa opgelopen in een vorige relatie, wil je de kans nemen om de ander te besmetten? Als je in je vorige relatie sex zonder condoom hebt gehad, en jouw vorige partner zich niet vantevoren heeft laten testen, dan wéét jij gewoon niet of jij een soa bij je draagt... Als jouw ex maar één monogame relatie heeft gehad met daarin sex zonder condoom, en haar ex heeft voor haar ook maar één monogame relatie heeft gehad met daarin sex zonder condoom, en diens ex heeft daarvoor ook maar één monogame relatie heeft gehad met daarin sex zonder condoom.... enzovoorts... en de 1e van die rij had een soa, dan kan die hele rij ook die soa hebben. Terwijl ieder van hen alleen sex zonder condoom had in een monogame relatie.... En durf jij met zekerheid te zeggen dat de ex van de ex van de ex van je ex geen soa had? Gewoon even beide laten testen. Dat is het enige veilige. Toegevoegd na 8 minuten: Sex is overigens niet de enige manier waarop soa's en aids overdraagbaar zijn. Aids en sommige soa's kunnen ook van moeder op baby overgedragen worden. Sommige soa's kunnen ook via bloed overgedragen worden. En dan moet je niet alleen denken aan junkie's die naalden delen, maar ook aan het zetten van piercings en tatoeages (daar zijn natuurlijk regels voor, dat nooit dezelfde naalden gebruikt mogen worden, maar in een louche shop, of door een foutje zou het wel kunnen gebeuren). Ook als de ander nog nooit iets sexueels heeft gedaan, zóu de ander iets kunnen dragen door een van deze oorzaken, hoewel de kans daarop denk ik wel redelijk klein is.

Vertrouwen is goed, controleren is beter. Gaat men voor elkaar door het vuur en heeft men zonder enige reserve blindelings vertrouwen in elkaar dat men niet buiten de deur het heil zoekt, dan is een medische controle van beiden wenselijk om e.e.a. uit te sluiten. Bedenk dat zo,n medische controle een momentopname is. Daarna staat het voor beiden vrij om alsnog iets te gebruiken of niet.

Al een paar juiste antwoorden gezien. Maar voor de test kun je terecht bij de huisarts of als jullie liever anoniem willen dan kan dat bij de GGD afd. SOA daar kunnen ze je ook vertellen hoelang de incubatietijd is meestal houden ze aan 14 dagen na laatste onveilige sex (waar niet alleen vrijen zonder condoom onder valt maar ook orale sex)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100