Welke seksuele handelingen mag een volledig gezonde man bij een andere man doen of laten doen zonder dat hij daarbij risico loopt op een SOA?

Ik bedoel dan zonder enige bescherming. Dus bijvoorbeeld gepijpt worden, of een man anaal penetreren, of om het even welke andere seksuele handeling.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In feite is niets risicovrij (dat geldt voor iedereen trouwens, heeft niets te maken met man-man contact): een condoom kan scheuren, herpes of genitale wratten kunnen overgedragen worden door huidcontact (vooral van intieme delen) en bepaalde soa's kunnen zich zelfs in de keelholte bevinden. Dat zijn wel zeldzame situaties trouwens: zoenen (ook tongzoenen) heeft een zéér laag risico op overdracht van SOA's. Hoewel andere aandoeningen wel berucht zijn vanwege hun verspreiding door kussen, neem de ziekte van Pfeiffer die ook wel "kissing disease" wordt genoemd. Verder heeft contact via de handen (strelen, knuffelen, elkaar handmatig bevredigen) ook zeer weinig risico, zeker wanneer je je handen goed wast na afloop zodat er geen overdracht naar de eigen geslachtsdelen kan plaatsvinden. Maar als we het toch hebben over "laag risico" en niet over "geen risico", dan kan er met condoom natuurlijk ook heel erg veel. Daarbij: bij volledig monogaam contact is er geen risico wanneer beide partners 'schoon' zijn, oftewel nooit eerder seks hebben gehad OF zich na het laatste seksuele contact hebben laten testen en eventueel behandelen. Toegevoegd na 1 uur: Naar aanleiding van een heel terechte reactie op mijn antwoord: je kunt natuurlijk een SOA hebben opgelopen op een andere wijze dan via seks. Bijvoorbeeld door het delen van onsteriele naalden of zelfs door een bloedtransfusie of door besmetting tijdens je geboorte. Het is wel zo dat je in veruit de meeste gevallen van jezelf kunt weten of je tot een risicogroep behoort. Als je nog nooit seks hebt gehad, geen (intraveneuze) drugs gebruikt, niet in een ziekenhuis behandeld bent in een land met twijfelachtige hygiëne en nooit bloed hebt ontvangen via transfusie en je moeder geen HIV had, mag je er naar mijn mening vanuit gaan dat je geen SOA hebt. Die kans is dan zó verwaarloosbaar klein dat het niet zinvol is om van dat risico uit te gaan.

Als beide mannen volledig gezond zijn hebben ze ook geen SOA. Dus dan mag alles onbeschermd. Mits beide partijen toestemmen natuurlijk. Mocht daar twijfel over zijn dan is alles waarbij lichaamsvocht bij komt gevaarlijk. Ook pijpen en zeker anale seks! Zoenen kan wel mits wr geen wondjes in de mond of lippen aanwezig zijn. Knuffelen en wangkussen kan altijd! Gebruik bij anale seks altijd een condoom. Dat is het grootste risico. Tenzij je allebei pas getest bent op alle soa's.

Soa's worden bij mannen sneller overgedragen. Als je volledig gezond bent, dus SOA vrij en je partner ook, dan lopen jullie geen risico. SOA's zijn bij homoseksuele mannen frequent 1 op 7, waarvan 1 op 20 seropositief was. Deze SOA's worden sneller overgedragen bij mannen omdat veel mannen aan anale seks doen. Het slijmvlies van de anus is dunner dan het vaginale slijmvlies, hierdoor ontstaan er sneller wondjes in de anus. De kans op besmetting van HIV door bloed is erg groot. Zowel voor de gever en de nemer is anale seks dus een groot risico. Hetzelfde geldt voor orale seks, zowel de gever als de nemer lopen een risico op overdracht van SOA's indien een besmet is. Voor beide geldt dit ook al zonder dat er een ejaculatie plaatsvindt. Dus, in feite is iedere seksuele handeling tussen mannen, voor beide mannen, risicohoudend voor SOA's.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100