Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom onthoudt ik altijd mijn dromen?

Ik onthoud bijna altijd mijn dromen. Ook weet ik altijd nog alle details als ik wakker word. Natuurlijk heb je per nacht meerdere dromen en soms onthoud ik er ook maar 1, maar soms onthoud ik er 3 per nacht. En soms weet ik niet of ik nou iets gedroomd heb of dat het echt is gebeurt. Hoe komt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mensen die hun dromen vaak na kunnen vertellen in vergelijking met mensen die dat niet kunnen bijna twee keer zo vaak ‘s nachts wakker worden. Daarnaast bleken hun hersenen tijdens het slapen sterker te reageren op geluiden. Het nieuwe onderzoek wijst de oorzaak van die verschillen aan: de temporopariëtale junctie. Franse onderzoekers bestudeerden de hersenactiviteit van mensen die zich hun dromen doorgaans kunnen herinneren en mensen die dat niet kunnen. Ze ontdekten dat er de nodige verschillen waren tussen het brein van mensen die veel dromen onthielden en mensen die dat niet konden. Prikkels Mensen die gemiddeld 5,2 ochtenden per week met hun dromen nog in het achterhoofd wakker werden, vertoonden zowel wanneer ze sliepen als wanneer ze wakker waren meer activiteit in de temporopariëtale junctie dan mensen die zich gemiddeld twee keer per maand een droom konden herinneren. De temporopariëtale junctie speelt een cruciale rol bij het verwerken van informatie. Bovendien kan dit deel van het brein ervoor zorgen dat mensen hun aandacht richten op externe prikkels en ervoor zorgen dat mensen gedurende de nacht zo af en toe wakker worden.

Bronnen:
https://www.scientias.nl/waarom-de-een-zij...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100