Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kom ik van mijn zenuwen af tijdens autorijlessen?

Hallo allemaal,

Sinds kort ben ik begonnen aan autorijlessen en vandaag heb ik mijn 7e les gehad (1 les is 1,5 uur). Hoewel ik de eerste 3 keer echt super enthousiast was en ik autorijden super leuk vond, stap ik momenteel nog net niet met knikkende knieën in. De zenuwen begonnen vanaf het moment dat ik leerde schakelen en je ineens het idee hebt alles te moeten doen (schakelen, gassen, remmen, koppelen, om je heen kijken etc). Mijn rij instructeur is verder heel aardig en juist gespecialiseerd voor mensen met faalangst, etc. Hoewel ik niet zeker weet of ik faalangst heb, zal dit me niks verbazen. Door de zenuwen word ik nogal beperkt. Zo ben ik tijdens rijlessen erg stil en durf ik niet veel te zeggen en is mijn reactievermogen ongelofelijk traag, waardoor ik dingen over het hoofd zie en ook geen gevaren zie (of pas veel later). Ik baal ontzettend! Omdat ik in het dagelijkse leven verder gewoon sociaal ben, en juist veel praat.
Vandaag was er o.a een leuk nummer op en mijn rij instructeur zei, moet je wel meezingen! (uiteraard als grapje). En hoewel ik normaal gesproken met familie keihard meezing, durf ik dit gewoon niet. Mijn spraak wordt gewoon belemmerd, waardoor ik ook vaak geen antwoord durf te geven. Hij wist wel dat ik zenuwachtig was, en bleef gelukkig gewoon rustig. Maar ik zie nu wel al heel erg tegen mijn volgende rijles op. En waarom?! Ik weet het gewoon niet. Ook valdispert (wat ik had ingeslikt tegen de stress) werkte niet.

hoe kom ik van die zenuwen af??

Weet jij het antwoord?

/2500

Banaan eten, helpt volgens de nichtjes ook voor de zenuwen bij een rijexamen Dus zal bij de lessen ook wel helpen

Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor. Ten eerste scheelt het natuurlijk al, dat je instructeur hebt die geduldig is en blijft. Vaak scheelt dat al zodanig dat je je over de angsten heen kan zetten, maar schijnbaar is dat voor jou nog onvoldoende. Als je naast de angst tijdens de lessen ook vaak belemmerd wordt door angst op andere terreinen/ situaties waarin je (iig voor je gevoel) moet presteren (examens, presentaties, wedstrijden enz) dan kan de angst die je nu voelt een symptoom zijn van een meer onderliggende angst of onzekerheid. Wellicht is het dan het meest verstandig om die onderliggende problemen aan te pakken; helaas zou dat al snel een psychologische behandeling betekenen. Soms zijn een paar gesprekken met de huisarts of diens POH-GGZ ook voldoende; dat is wat minder heftig dan meteen een psycholoog. Meestal loopt het echter niet zo'n vaart. Juist bij autorijlessen/ rijexamen is de angst vaak alleen in die specifieke situatie. Mensen die daarmee op mijn spreekuur komen schrijf ik meestal propranolol voor in lage dosering, 30 min tot 2 uur van te voren innemen. Voordeel hiervan is dat het een duidelijk angst-dempend effect heeft zonder dat je er suffig/ slaperig van wordt; dit in tegenstelling tot benzodiazepines of valeriaan.) Maar al te vaak hoor ik dan later terug dan een paar rijlessen mét de propranolol voldoende zijn om de angst te overkomen, waarna de rest van de lessen zónder gevolgd kunnen worden. Of dat bij jou ook zo uitpakt kan ik natuurlijk niet voorspellen, maar wellicht kan je dat bespreken met je huisarts; voor het recept zal je toch naar hem toe moeten.

Het allerbeste helpt door het te vertellen aan je instructeur. Hij kan natuurlijk niet zo zien wat jij voelt en door het hem te vertellen kan hij er meer rekening mee houden en je wellicht meer ondersteuning of tips geven bij onderdelen waarbij je moeite hebt. Helemaal in het begin komt er megaveel op je af en moet je veel dingen tegelijkertijd doen. Aangezien het een open persoon is kun je bv zeggen, nou ik ben me toch een partij zenuwachtig! gewoon eerlijk zijn. lukt dit niet dan aan je huisarts vragen of misschien rustgevende medicatie een optie is, al moet je natuurlijk wel Allert blijven tijdens het rijden. En bedenk maar zo, je bent er om te leren he en van fouten leer je het meest dus wees niet bang, hoe meer fouten je maakt hoe meer je leert! succes hoor! komt goed!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100