Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom diagnose LVB als ik verbaal normaal begaafd ben?

Verbaal ben ik gemiddeld en met de rest en sociaal emotioneel licht verstandelijk beperkt. Waarom krijg ik dat toch de diagnose licht verstandelijk beperkt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor LVB zijn je verbale capaciteiten niet (alleen) maatgevend. Al is er geen eenduidige definitie voor een lichte verstandelijke beperking. De praktijkdefinitie (De Beer, 2011) die in Nederland wordt gebruikt, verschilt bijvoorbeeld van die in de DSM-5 (handboek voor psychiatrische diagnoses). Praktijkdefinitie lichte verstandelijke beperking of gehandicapt (lvb of lvg): - IQ-score tussen de 50 en 85 en - beperkt sociaal aanpassingsvermogen. Het gaat om tekorten of beperkingen in het aanpassingsgedrag van een persoon, zoals verwacht mag worden op zijn leeftijd en bij zijn cultuur, op ten minste twee van de volgende gebieden: communicatie, zelfverzorging, zelfstandig kunnen wonen, sociale en relationele vaardigheden, gebruikmaken van gemeenschapsvoorzieningen, zelfstandig beslissingen nemen, functionele intellectuele vaardigheden, werk, ontspanning, gezondheid en veiligheid; en - bijkomende problematiek, zoals leerproblemen, een psychiatrische stoornis, lichamelijke problemen, problemen in het gezin en sociale omstandigheden. Totaal opgeteld, komt men bij jou dus tot de diagnose LVB.

Bronnen:
http://www.nji.nl/Licht-verstandelijk-bepe...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100