Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heb ik een fobie voor hard geluid?

Sinds ongeveer 3 maanden raak ik heel gestrest als iemand begint te schreeuwen, te fluiten, als muziek te hard staat, enz. Ik ben ontzettend bang dat mijn oren nog meer beschadigd raken (heb tinnitus) en kan er echt niet tegen als ik geen controle over het geluid heb. Ik probeer er alles aan te doen om die controle wel te hebben door bijvoorbeeld geen ruzie met mensen te maken, met een grote boog om mensen heen te lopen die te hard praten, en mijn oren dicht te doen bij hard geluid. Als ik de controle laat varen en tegen mezelf zeg dat ik me niet zo moet aanstellen, neem ik dat mezelf later heel erg kwalijk en blijf ik over het geluid piekeren. Ik kan me dan moeilijk ontspannen. Ook raak ik soms erg geïrriteerd als mensen gewoon praten doordat ik de hele tijd aan het opletten ben of ze niet te hard gaan praten. Betekent dit dat ik een fobie heb voor hard geluid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit kan: Ligyrofobie - Angst voor geluiden:Mensen met een enorme angst of schrik voor geluiden en knallen voelen zich vaak onbegrepen en niet gerespecteerd om hun angstklacht. 'Doe niet zo raar', 'je hoeft niet zo extreem te reageren' zijn veel gehoorde opmerkingen. Angst voor geluiden kan ernstige vormen aannemen. Wanneer men situaties aktief uit de weg gaat of gespannen en angstig blijft in situaties waarin de geluiden kunnen optreden, spreken we van een geluidfobie. Behandeling is in deze situatie geindiceerd. Geluidsfobici schrikken snel als ze knallen dan wel andere geluiden horen waar ze niet gemakkelijk los van kunnen komen. Als ze weten dat ze met deze geluiden geconfronteerd kunnen worden blijft men lange tijd angstig en gespannen. Soms kan het zijn omdat het geluid doet denken aan een eerdere gebeurtenis die traumatiserend is geweest. Daarnaast kan soms depressie en overspannenheid tot aversie tegen geluiden leiden. In veel gevallen is het niet duidelijk waarom de klacht zich heeft ontwikkeld, het is 'gewoon' ontstaan.

Bronnen:
http://nl.netlog.com/Anoniem_Mr_X/blog/blo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100