Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat is de psychiatrische benaming voor ouders die de ziekte van hun kind willens en wetens ontkennen?

Ik bedoel daarmee: stel een kind heeft een chronische ziekte en zijn/haar ouders blijven dit ontkennen om de waarheid niet onder ogen te hoeven zien. Hun angst en frustraties reageren ze af op hun kind, tot het zieke toe.
Ik meen dat hier ook een term voor was in de psychiatrie, maar welke?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat valt gewoon onder 'ontkenning' en dit wordt ook in bijvoorbeeld de studie 'Coping strategies in parents of children with cancer' van Nordberg, Lindblad en Boman als zodanig benoemd. Mij is niet bekend dat we daar een specifieke term voor hebben. Zoals jij het beschrijft is het eigenlijk het omgekeerde van Münchausen by proxy. Toegevoegd na 9 uur: Link gevonden bij het boek; betreft wel een beschouwing, maar bezigt ook gewoon de term 'ontkenning'.

Bronnen:
http://dare.uva.nl/document/2/3256
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/05/honder...

een dissociatieve stoornis. het kan een gevolg zijn van het niet kunnen bevatten van een (geestelijk) trauma. De boodschap is zo erg, dat je gaat ontkennen dat het zo is als een overlevingsmechanisme. http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dissociatie_(psychologie) Toegevoegd na 3 minuten: Zo zijn er nog meer afweermechanismen van de psyche. http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Afweermechanisme

Het doet mij denken aan bagatelliseren, als je iets bagatelliseert, doe je alsof het niets voorstelt.

Bronnen:
http://www.betekenis-definitie.nl/Bagatelliseren

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100