Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

kan het zijn dat een persoon later in zijn leven een antisociale persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld?

Vroeger was ik heel sociaal maar tot een jaar of 2, 3 geleden. Sinds toen is het een stuk slechter gegaan en ik praat hier nu over met een psycholoog en zij dacht hieraan.
Vandaar de vraag

Weet jij het antwoord?

/2500

Goed dat je hier met iemand over praat! Ik denk wel dat het kan maar dat het komt door iets wat er gebeurd is of door bepaalde gevoelens. Denk niet dat het zomaar ineens er kan zijn. Misschien kun je wat dingen erover opzoeken www.trimbos.nl

Nee, de definitie van een persoonlijkheidsstoornis is dat het gaat om duurzame patronen in gedrag, ervaringen, cognitie, emotie, contact met anderen etc., dat dit patroon in verschillende situaties tot uiting komt, aanzienlijk lijden veroorzaakt of iemands functioneren aanzienlijk beperkt, het niet te verklaren is vanuit een andere psychologische stoornis of bijvoorbeeld middelengebruik, EN dat het patroon duurzaam is en ten minste te herleiden is tot de adolescentie of vroege volwassenheid. Vaak wordt hierbij de leeftijd van 18 jaar aangehouden. In de criteria voor een antisociale persoonlijkheidsstoornis wordt aangegeven dat het patroon voor het 15e levensjaar al aanwezig moet zijn geweest. Maar zoals SimonV in de reacties al zegt: niet sociaal zijn is iets heel anders dan een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Bij een antisociale persoonlijkheidsstoornis heb je te maken met iemand die niet alleen onaangepast is, maar zich ook niet aan wil passen, dus regelmatig de wet overtreedt, oneerlijk is, agressief, zich onverantwoordelijk gedraagt en een slechte impulscontrole heeft waarbij iemand herhaaldelijk ook anderen in gevaar brengt. Iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis is vrijwel altijd verschillende keren in contact geweest met justitie vanwege dit soort dingen. Ik weet niet of dit speelt bij jou, maar er moet dus wel duidelijk iets anders aan de hand zijn dan alleen "niet zo sociaal zijn".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100