Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Bij welke persoonlijkheidsstructuur/-stoornis past extreme koppigheid?

Binnenkort is er bij ons vorming over persoonlijkheidsstoornissen. wij moeten een case voorbereiden.
Als case zou ik een man nemen die ruzie had met zijn baas, gewoon weg ging en dakloos werd. Hij is met niets in orde. Volgens hem ligt de schuld van zijn armoede echter bij de buitenwereld, hij wordt erg angstig en kwaad als ik hem het tegendeel aantoon (en hem aanspoor om zich te melden bij RVA etc. voor een uitkering). En kan dan heel "cru" reageren met het doel om met te kwetsen of te vernederen. Hij is duidelijk bang voor de vernedering die een bezoek aan de RVA teweeg kan brengen als hij moet vertellen hoe hij in de situatie is geraakt. Gelukkig doorschouw je zoiets natuurlijk als hulpverlener en kan je gepast handelen, maar tov anderen leidt een confrontatie met de realiteit soms tot (zelfs slaande) ruzies.
Dergelijke situaties kom ik vaak tegen in mijn werk, dus het is wel relevant om eens te bekijken met wat dat te maken kan hebben en hoe ik nog beter kan handelen (of doorverwijzen).
Dus vroeg ik me af bij welke persoonlijkheidsstructuur/-stoornis dergelijke extreme koppigheid past. Ik dacht narcisme, maar er is bij die man geen sprake van bv. hang naar aandacht of algemeen verspreid laag invoelingsvermogen in anderen (enkel in bepaalde situaties heeft hij dit (zoals de case met zijn baas), maar dus niet altijd en met iedereen)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sowieso lijken me dit cluster b trekken. Ik neig ook naar borderline trekken als ik deze casus lees. Narcisme is trouwens niet zozeer hang naar aandacht (dat is meer de theatrale persoonlijkheidsstoornis) maar grootheidswaan (anderen 'de grond in boren om er zelf beter door te lijken). Dit alles heeft te maken met een gekrengd ego (narcistische krenking).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100