Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is er een naam voor deze psychose? (zie uitleg)

Iemand die me heel dierbaar is, heeft het normale contact met de realiteit kwijtgeraakt als gevolg van verschillende traumatische gebeurtenissen. Ze is paranoïde en denkt dat de hele wereld het op háár voorzien heeft. Ze denkt dat men haar alleen maar wil vernederen en leugens over haar wil verzinnen en verspreiden. Ze heeft het idee dat die leugens worden gebruikt op haar, om te testen of ze kloppen.

Dus als ''de wereld'' liegt dat ze rood haat, worden er volgens haar mensen met rode jassen op haar afgestuurd om te zien of het waar is. Niet in de directe zin, maar als we over straat gaan, en er wandelen toevallig mensen in rode kleren voorbij, dan ziet zij dat als ''afsturen''.

Het is zelfs een keer tot het punt gekomen dat ze dacht dat haar dierbaren (wij) het ook op haar hebben voorzien, en dat was natuurlijk heel pijnlijk voor ons. Is er een naam voor deze paranoia? Zijn er anderen die dit hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100