Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoe kan ik mezelf innerlijk onthaasten?

ik wind me de laatste tijd meer en meer op in "ineffeciëntie" van anderen en de "traagheid van de wereld". Bv. aan de kassa, als mensen eerst rustig alles inpakken, dan hun geld zoeken in slow motion, dan rustig centjes tellen. Of bedienden in een soepbar die rustig de servieten opvouwen terwijl dit onnodig is en de zaak helemaal vol wachtenden staat (die weinig tijd hebben tijdens hun lunchpauze). Ik vind ook dat bus, tram, trein... bijzonder traag rijden de laatste tijd en dat openbaar vervoer in België absoluut niet efficiënt geregeld is. Op straat wind ik me op in mensen die slenteren en blijven staan en in mijn weg staan...
Enzovoort. Ik kan nu natuurlijk een hele resem redenen bedenken waarom ik gelijk heb (en ik zal ook wel ergens een punt hebben...) alleen denk ik dat het vooral te maken heeft met mijn eigen innerlijke gehaastheid. Het lijkt alsof ik altijd efficiënt moet zijn en de dingen snel en goed moet afhandelen (dat kan ik ook als de beste, ik verzet op mijn job hierdoor tonnen werk op korte tijd). Maar eigenlijk zou ik liever inwendig eens wat onthaasten.
Ik doe al yoga (elke dag een half uurtje) maar ik heb de indruk dat het op dat vlak niet werkt hoewel het voor de rest wel goed doet.
Is er een manier om innerlijke eens wat geduldiger en ont-haaster te worden?

Toegevoegd na 1 minuut:
het opwinden in traagheid en inefficiëntie gebeurt trouwens ook op momenten dat ik me hoe genaamd niet moet haasten....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik herken dit gevoel in mezelf. Althans, in mijn vroegere zelf. Vroeger wilde ik ook alles zo efficiënt mogelijk doen. Alles kon ik optimaliseren, overal wist ik trucjes voor om hetzelfde te doen in minder tijd, of om meer te doen in dezelfde tijd. Tot ik doorkreeg wat ik met deze houding verloor: een heleboel. En ik ook ineens inzag hoeveel ik ermee won: enkele seconden. Meer niet. Eén eye-opener was de ontdekking dat de mensen in bijvoorbeeld Italië en Duitsland zoveel ontspannener en vriendelijker waren dan in Nederland. Dat viel niet alleen mij op, het viel ook anderen op. Maar Italianen en Duitsers die ik sprak terwijl ze in Nederland waren, vonden juist dat de Nederlanders zoveel ontspannener en vriendelijker waren dan hun eigen landgenoten. Ik kende deze beide punten al veel langer, maar pas na jaren verbond ik ze met elkaar. Toen realiseerde ik me dat dit een onmogelijkheid was: de inwoners van land A vinden dat de inwoners van land B ontspannener en vriendelijker zijn dan hun eigen landgenoten, terwijl de inwoners van land B juist vinden dat de inwoners van land A ontspannener en vriendelijker zijn dan hun eigen landgenoten. Dat kan letterlijk niet kloppen! De oplossing? Je eigen houding. Laat ik het bij mezelf houden. In Nederland was ik altijd gehaast, probeerde ik efficiënt te zijn, en ergerde ik me aan de traagheid van anderen. In het buitenland was ik juist ontspannen. Daardoor, ik herhaal, DAARDOOR, zag ik de ontspannenheid en de vriendelijkheid van de mensen om mij heen. Voor buitenlanders in Nederland geldt ongetwijfeld hetzelfde. Zij zijn hier op vakantie, dus zijn ze ontspannen en vriendelijkheid - en daardoor roepen ze ontspannenheid en vriendelijkheid op in de Nederlanders die zij tegenkomen. En weet je wat? Sinds ik mij dit realiseerde, en ik mijn houding hier in Nederland ben gaan aanpassen, zijn al die voorheen zo irritante Nederlanders ineens een stuk vriendelijker en ontspannener geworden!  

De ervaren inefficiëntie en traagheid is de 'spiegel' van je eigen wens. "De wereld" laat je ervaren wat jij je wenst of misschien wel nodig hebt! In je toevoeging heb je zelf (vanuit je onbewuste) het antwoord op je vraag al gegeven. Aan jou om hier wel/niet vorm aan te geven. Wel/niet meegaan in de hectiek of bijv. genieten in/van het onthaasten, etc.

Innerlijk onthaasten (sowieso onthaasten, ook in gedrag) doe je door na te denken! Door bewust en eerlijk na te gaan voor jezelf wat haast, efficiëntie, snelheid, ergernis, perfectionisme, ongeduld, opwinding, stress etc. voor voordelen hebben voor jou. Want die zijn er, anders zou je het kennelijk anders doen.... daar gaat namelijk je vraag over ;-) En daarnaast door je te realiseren wat de nadelen zijn: soort van kosten-baten analyse. Makkelijkste is het door dat op te schrijven, uitgebreid en álles wat er in je opkomt, zodat je niks vergeet en je de uitkomst zwart op wit ziet. Neem er de tijd voor. Daarna kan je conclusies trekken. Misschien zijn onderstaande ideeën interessant om erbij te betrekken: *uit onderzoek is gebleken, dat harder autorijden dan de toegestane snelheid omdat je haast hebt op korte trajecten geen enkele tijdwinst oplevert. Op lange afstanden slechts een paar minuten. *als het regent gaan mensen rennen of hard fietsen om....... minder nat te worden??? Als je gedrag wilt veranderen, dan begint dat met een denkproces: de 5 G's is een handig hulpmiddel. Gebeurtenis, Gedachten, Gevoel, Gedrag, Gevolg en in die volgorde. Een Gebeurtenis kan je meestal niet veranderen, wel hoe je daar tegenover staat door je Gedachten bewust(er) te krijgen en te veranderen. Daardoor verandert je Gevoel en daardoor weer je Gedrag en het Gevolg. Om meer te leren begrijpen hoe die gedachten in elkaar zitten, hoe je ze kunt veranderen of liever gezegd: hoe je ze bewuster wordt en hoe je ermee kunt leren omgaan, raad ik je Mindfulness aan. Meer info: http://www.mbcttrainingen.nl/audiobestanden.html

Je vraagt naar een methode om te onthaasten, maar als ik je verhaal lees is het probleem eerder ergernis. Dat zou een van de bijwerkingen van stress kunnen zijn, maar ook kunnen wijzen op een schaduwkant, of een verstoten deel. Een schaduwkant waarin je dus precies doet wat diegenen waar je je het meeste aan ergert doen. Is dat laatste het geval, dan kan onderzoek wanneer dat zo ontstaan is en waarom dat "niet mag" veel opleveren.

Absoluut. We houden vast aan patronen omdat hier vaak een innerlijke overtuiging aan vast zit. Op het moment dat je inzicht hebt in waar het nuttig is en waar niet (wel met je werk, niet in de rij) is de volgende stap je te realiseren dat je een keuze hebt waar je de focus legt - op hetgeen er niet is (snelheid) of op de rust die je op dat moment kunt pakken en je bijv. te richten op je omgeving - een praatje maken. Waar is haast op straat nuttig voor (tenzij je te laat bent - en dan had je eerder weg moeten gaan) - waar is het leven voor bedoelt: je doel snel behalen of misschien in verbinding staan met de omgeving en mensen om je heen. Waar krijg jij vervulling uit - je werk goed en snel afhebben? Telt dat ook nog als je nog maar 3 maanden te leven zou hebben? Of een leuke spontane uitwisseling - een glimlach ontvangen of weggeven - zonder reden, gewoon om te delen en van te genieten...

Ik denk dat het belangrijk is naar de oorzaak te kijken. Onthaastingsmethoden zijn er vast genoeg, maar als je voorbij gaat aan de oorzaak, dan blijft het een vorm van symptoombestrijding. Wat ik wel mooi vond aan je verhaal is je zelfinzicht, je weet wel dat het aan jezelf ligt dat je irritatie voelt bij bepaalde processen. Te vaak leggen mensen het buiten zich zelf en moeten anderen zich maar aanpassen. Maar waarom wil je dat dingen anders, sneller of efficiënter gaan? Wat ligt daaraan ten grondslag. Het kan met overtuigingen te maken hebben, met aangeleerd gedrag maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat je in een wat minder positieve fase in je leven zit. Stel dat dat zo is, waar komt dat dan door, wat vreet er aan je, wat zit er dwars, wat loopt niet lekker en waarom niet? Allemaal hypothetisch natuurlijk, maar als je daar aan zal gaan werken zal je zien dat de noodzaak om de wereld om je heen efficiënt te veranderen, kleiner zal worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100