Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan ik voorkomen dat ik depressief word nu ik 6 weken antibioticum moet slikken waar ik erg moe van word?

Ik ben nu een week bezig met een antibioticumkuur. Er zijn vele mogelijke bijwerkingen. Ik heb vooral veel last van de vermoeidheid en slaperigheid. De overige veel voorkomende bijwerkingen zijn veel vervelender. Ik ben zeker blij dat ik die niet heb. Het wordt alleen steeds moeilijker om positief te blijven. Hoe hou ik dit 6 weken vol? Wie heeft er nog tips?

(De eerste 3 dagen tellen trouwens niet eens mee, omdat ik de verkeerde pil had gekregen. Heel fijn.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Zo min mogelijk over nadenken. Hou je oog op over 6 weken. Kijk ernaar uit! Zie het als een rust periode waarin je jezelf rust mag gunnen. En ja je zal even 6 weken moeten plannen wanneer je iets gaat doen en wanneer je rust. Denk maar zo het is maar 6 weken. En voor een goed doel. Ik zou graag met je ruilen. Ik heb deze vermoeidheid al 2 jaar... En geen uitzicht op verbetering.

Wees blij dat je daarna trug gezond bent daarbij komt de vermoeidheid niet door het antibioticum maar door de aandoening: Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum. Soms is dit een reden om tegen de toepassing bezwaar te maken. Bergmann et al. onderzochten bij gezonde vrijwilligers of antibiotica vermoeidheid veroorzaken.1 De proefpersonen waren medische studenten en verpleegkundigen, 29 mannen en 50 vrouwen van gemiddeld 28,4 jaar. Het was een gerandomiseerd, gekruist onderzoek, waarbij de proefpersonen gedurende een week 3 maal daags 500 mg amoxicilline of placebo kregen met een ‘wash out’-periode van 2 weken. Het bestaan van een antibioticum-vermoeidheid werd niet bevestigd.

Bronnen:
http://www.ntvg.nl/publicatie/geen-vermoei...

Tegen de vermoeidheid kan je vitamine B-complex slikken tijdens de antibioticakuur. Kun je gewoon kopen bij een drogist. Een antibioticakuur is verder niet zo bijzonder, je wordt er ook niet depressief van.

Vitamine B complex en wat zon licht gaat je zeker goed doen. In sommige gevallen kan antibiotica het aan groeien van candida versterken in de darmen, waardoor je ligaam minder goed de voedingen uit je eten haal, en dit veroorzaakt ook vermoeidheid. Als je nog maar net met je kuur bent begonnen, dan zit het ergens anders in. Het zou zomaar kunnen zijn dat je nog met onverwerkte emotionele gebeurtenissen loopt, die je erg moe maken; hier heeft natuurlijk naar gekeken te gaan worden, met een speciallist. Dat dit nu zo plots naar boven komt kan te maken hebben met, waar voor je de antibiotica hebt te nemen, dit noemen ze ook wel eens een trigger. Om hiervan zeker te zijn, heb je hier samen met een vertrouwenspersoon naar te kijken. Veel succes. Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag.

Kalmte zal je redden. Antibiotica daar ben je moe en slaperig van dat brengt dit medicijn met zich mee. Slapen en rusten is ook belangrijk nu in deze periode. Eet voldoende lekker fruit en eet yoghurt om je maag te verzorgen nu je antibiotica neemt. Depressie staat volgens mij los van het feit dat je antibiotica neemt, maar het is logisch dat iemand die anders een behoorlijk druk leven heeft een dipje krijgt omdat ie niet vooruit kan omwille van een herstelperiode. Nogmaals: je herstelperiode aanvaarden en er het beste van maken, lekker slapen, slapen, slapen: goed en gezond eten alhoewel een Colaatje drinken best toegestaan is Alcohol vermijd je wel best, natuurlijk. In de periode dat je niet in de zetel of in je bed ligt ka je best wat huishoudelijke dingen doen, iets lezen of vrienden contacteren om de depressie geen kans te geven omwille van het toch wel wat geïsoleerd leven tijdens je herstel. Vind je deze raad nuttig? Hopelijk wel!

Allereerst wil ik zeggen wat is 6 weken op een mensenleven waarmee ik het niet wil bagataliseren. Zelf ben ik al ruim 20 jaar zwaar vermoeid wegens verscheidene chronische aandoeningen. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om een bijsluiter te lezen over wat misschien de bijwerkingen zouden kunnen zijn omdat de kans dan groter is dat je er daadwerkelijk last van gaat krijgen(zit dan in veel gevallen letterlijk tussen de oren). Pas als ik merk dat er iets verandert in mijn lijf ga ik kijken of het door nieuwe medicatie zou kunnen komen. Je vraagt om tips: Ik raad je aan om de eventuele bijwerkingen te proberen te vergeten en probeer te leven zoals je anders ook zou doen maar luister daarbij wel goed naar je lichaam. Ook is het verstandig om zoveel mogelijk naar buiten te gaan,dat hoeft niet lang te zijn als dit niet lukt maar probeer dan wel meerdere keren per dag even te wandelen,fietsen,oid. Daarnaast als het mooi weer en/of op zijn minst droog is in de tuin(als je die niet hebt dan misschien een parkje of bos in de buurt)te zitten en als je slaap hebt buiten op bv een stretcher te slapen/rusten,als je maar zoveel mogelijk in de buitenlucht doorbrengt. Probeer ook je hobby's als je die hebt uit te blijven voeren maar ook hierbij is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als laatste wil ik ook nog zeggen dat je niet zo maar depressief wordt,dit komt voort uit een stofje in je hersenen (Serotonine) die je mist. Als je mijn goedbedoelde raad niet opvolgt is er wel een grote kans dat je gedeprimeerd oftewel mistroostig, neerslachtig, pessimistisch,tobberig, treurig, troosteloos, vreugdeloos, zwaarmoedig raakt. Ik wens je sterkte met hetgeen waarvoor je anti biotica moet slikken en hoop dat het ook daadwerkelijk werkt zodat je daarna weer de zonnige kant van het leven kunt zien! Warme groet, vlindertje98

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100