Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

kun je naar een psycholoog gaan als je geen ernstige mentale klachten hebt, maar wel denkt dat het je zal helpen om gelukkiger te worden?

ik heb dus geen ernstige mentale klachten, maar ben soms wel somber. Ik denk persoonlijk dat een luisterend oor goed zal doen. Ik weet alleen niet of je met deze klachten wel het recht hebt om naar een psycholoog te stappen. Bovendien heb ik geen idee hoe je zo iemand moet benaderen. Moet dit per se via een huisarts? En hoe zit het financieel gezien?

Als iemand me hiermee zou kunnen helpen zou dat super zijn!

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja hoor, als jij maar betaald wil hij altijd luisteren Zonder verwijzing van de huisarts zul je zelf voor de kosten opdraaien.

Ik zou eens beginnen met je huisarts! Maak eens een dubbele afspraak en probeer eens of je huisarts het luisterend oor kan zijn. Als je huisarts denkt dat een andere professionele hulpverlener jou kan helpen kan hij/zij jou daar naar door verwijzen. Misschien wel iemand anders dan een psycholoog? Een maatschappelijk werker bijvoorbeeld. Als je perse naar een psycholoog wil omdat je niet met je huisarts hierover wilt praten kun je naar een eerstelijns psycholoog: Eerstelijns psychologische zorg behandelt de lichtste klachten. Een gespecialiseerde ‘GZ-psycholoog’ helpt u dan. De behandeling gebeurt vaak in een huisartspraktijk of een psychologenpraktijk. Meestal duurt de behandeling kort: ongeveer 5 consulten van 45 minuten, verspreid over een aantal weken tot maanden. U kunt in een groep of individueel worden behandeld. Daarnaast kan ‘internet-behandeling' plaatsvinden. Bij deze behandeling ziet u de GZ-psycholoog niet of enkele keren. Het Ministerie van VWS heeft bepaald dat u een eigen bijdrage moet betalen voor eerstelijns psychologische zorg. U betaalt daarnaast ook het eigen risico dat bij uw zorgverzekeraar heeft. Soms heeft een huisartsenpraktijk een huisartsondersteuner die mensen met psychische klachten helpt. Dit is de 'POH GGZ' (PraktijkOndersteunerHuisarts GGZ). Dit is een verpleegkundige. Samen met de huisarts en de patiënt zoekt hij of zij uit wat er aan de hand kan zijn. En of behandeling nodig is. Is dat nodig, dan bekijkt hij of zij wie de patiënt het beste kan helpen. De hulp van de huisartsondersteuner is geen psychologische zorg. Daarom betaalt u er geen eigen bijdrage en eigen risico voor. Wat je moet betalen ligt aan je zorgverzekeraar en of je aanvullend verzekerd bent, je kunt dat hier nazoeken maar bel altijd eerst je zorgverzekeraar om het zeker te weten: https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/psychologie.aspx

Bronnen:
http://www.cz.nl/consument/zorgadvies/kwal...
http://www.therapiehulp.nl/therapie/info/t...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100