Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

ben ik nou een volwasse met pubergedrag en hoe uit zich dat?

hallo,

ik heb 20 jaar en een oud klasgenoot zegt dat ik volwassen moet worden en ze vindt al mn vrienden kinderachtig.

zelf is ze ook 20. maar zij is door omstandigheden al snel volwassen geworden.

ik ben nog lekker speels maar heb vrienden en ik heb een streng opvoeding gehad waardoor ik bijna niets mag.
nu langzamerhand merk ik dat ik nu echt los wil gelaten worden en mn eigen keuzes maakte, en dat ik me zelf nu leer kennen wat dus bij adolescenten gebeurd. mn studie meen ik zeer serieus en spijbel niet

maar ben nou een volwasse puber of wat?
en hoe uit zich een volwassen met puber gedrag echt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volwassen gedrag betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je daden, je verplichtingen nakomt en voor jezelf en eventueel de mensen om je heen kunt zorgen. Dat betekent NIET dat je nooit meer lol mag maken, melig mag zijn of het kind mag uithangen. Pas wanneer het 'lang leve de lol' nog de overhand heeft en volwassen gedrag in de weg staat, onmogelijk maakt of dat uberhaupt nog niet in je belevingswereld voorkomt, kun je spreken van 'pubergedrag' dat ergens rond je 20e inderdaad niet eer bij je leeftijd zou passen. Het is dan niet zozeer het melige, het losgaan, het lol hebben, maar het ontbreken van de al eerder genoemde verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Je eigen keuzes leren maken betekent ook je eigen fouten mogen maken, maar DAAR dan vervolgens ook de consequenties van aanvaarden. Dat hoort bij volwassen worden. En daarbij mag je intussen net zo veel lol hebben als je wilt, hoor. Mensen die snel volwassen zijn (i.e. al jong hebben moeten leren verantwoordelijkheden te nemen en discipline opbrengen) kunnen zich inderdaad wel eens storen aan mensen die daar verstandelijk en qua leeftijd danwel helemaal aan toe zijn, maar nog niet in de omstandigheden verkeren dat ze dat ook moeten, en daar ook nog totaal geen zin in hebben. Onze samenleving zit op dit moment zo in elkaar, dat mensen het 'volwassen moeten worden' (jezelf dingen ontzetten, planning maken, vooruitzien) extreem lang kunnen uitstellen. Tot de eerste echt grote tegenslag, waar ze nooit mee hebben leren omgaan. Ook dat ergert, uiteraard, mensen die al veel eerder hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Maar je bent pas 20, dus mag nog best wat aanrommelen en struikelen. Al heb je niet meer de leeftijd om jezelf volledig in de shit te werken ; een beetje volwassen inzicht en overzicht hoort er al wel bij. Maar zo te zien is dat ook wel in orde. Maak je niet te druk over de mening van je vriendin ; ook dat hoort bij volwassen gedrag. Je hebt nu eenmaal later dan zij de kans gekregen deze fase door te maken, maar bent nog ruimschoots op tijd. Kritiek van haar kant kan ook als wat jaloezie klinken.

Als je 20 bent zit je in het stadium "jong volwassene" of adolescent. Er zijn een aantal kenmerken voor deze leeftijdsgroep, maar vaste gedragingen waar je je aan moet houden, dat bestaat niet. Voor geen enkele leeftijd trouwens. Als je 20 bent gaan de meesten, net als jij, hun richting bepalen door bijv. een studiekeuze te maken, samen te gaan wonen, te gaan reizen enz enz. Je bent nog bezig met je identiteit te vormen, je bent overigens nog te jong om nu al precies te weten wat je wil dus fouten maken hoort er ook bij. Dat jij je studie serieus neemt en niet spijbelt wil zeggen dat je je heel volwassen gedraagt. Hier zul je later veel profijt van hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100