Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat kan je doen als je een verkeerde diagnose hebt gekregen en dit wilt wijzigen in je dossier?

Ik heb van jongs af aan een diagnose als PDD-NOS gekregen (vanaf 6 jarige leeftijd), mijn hele leven lang zijn er gebeurtenissen en ontwikkelen en kenmerken geopenbaard die deze diagnose tegenspreken, nu ik 25 ben is er eindelijk helderheid, ik heb hoogbegaafdheid, en dat is voor de overeenkomsten grotendeels gelijk, maar op belangrijke onderdelen wel erg afwijkend!

Nu is mijn huidige diagnose onjuist en zelfs schadelijk voor mijn ontwikkeling geweest (verkeerde medicatie en therapieen die nooit baat hebben gehad, en afwijzingen bij scholen en bedrijven op basis van autisme).

Hoe kan ik dit wijzigen in mijn dossier?
Of deze diagnose die in mijn dossier staat aanpassen in hoogbegaafdheids kenmerk of zelfs ongedaan laten maken dat het gewoon gewist word?
Ik heb geen behandelaar.

Gr Gaelwyn

Toegevoegd na 1 uur:
De diagnose die op mijn 6 jarige leeftijd is gegeven was gebaseerd op mijn achterstallige ontwikkeling oa taal cognitief motoriek, mentaal en andere categorieen
Daarnaast ik bevond mij in een zeer schadelijk milieu dat ontwikkeling gewoon destructief benadeelde

Die diagnose heeft mijn hele leven gekenmerkt ik werd van de ene tot de andere instelling gestuurt en de diagnose werd steeds verder uitgebreid hierop

Mijn mening was nooit serieus genomen zij gingen altijd uit van de waarneming van mijn ouders en observeerders op school
IQ testen uit de psychiatrie en school hebben aangetoond dat ik een IQ van boven de 130 heb werd dit niet gelinkt aan de hoogbegaafdheid profiel

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alle dossiers moeten voldoen aan de wetgeving (CBP). Ook je medische. Als bekend is dat je geen pdd-nos had, dan kun je erop staan dat dat geschrapt wordt (ook al zegt men van niet!). Dan moet uiteraard zeker zijn dat je hoogbegaafdheid de oorzaak was van je problemen. Dat kun je bijvoorbeeld bereiken door een herziening van je diagnose aan te vragen. Je kunt je via je huisarts door laten verwijzen, uiteraard als je hem/haar ervan kunt overtuigen dat je er last van hebt. Stel dat het dan officieel wordt dat je geen pdd-nos had dan mag je dat laten schrappen uit alle dossiers. Een andere antwoord was: waarom zou je dat doen (of in die strekking): stel dat je zelf kinderen krijgt en te maken krijgt met jeugdzorg, bijvoorbeeld, dan wordt jou verleden wel degelijk onder de loep gehouden. Dan ben je gebaat bij een juist dossier. Er is ongetwijfeld meer over te vertellen, zie de linkjes. Succes!

Bronnen:
http://www.bbvz.nl/top20klachten/behandeli...
http://www.mijnprivacy.nl/Vraag/privacy_pa...

In principe heeft de arts een beroepsgeheim en is aanpassing eigenlijk overbodig. Mocht je het toch willen dan kun je dat altijd vragen en zal de arts daar zeker een aantekening van (moeten) maken.

Ik denk dat je dan weer opnieuw het traject in moet gaan waarmee er ook PDD-NOS is vastgesteld. Je huisarts zal dit niet zomaar deze (probleem)episode wijzigingen in hoogbegaafdheid. Meestal zijn PDD-NOS en andere gelijkwaardige diagnoses een probleemepisode, wellicht kan je huisarts veranderen van probleemepisode naar een gewone episode. Episodes die in je dossier staan worden overigens ook nooit gewist, omdat dit altijd in de toekomst nog belangrijk kan zijn. Zelf werk ik bij een huisartsenpraktijk en heb ik nog nooit meegemaakt dat zo een diagnose veranderd/verwijderd wordt. Ik denk dat je hier sowieso voor ingesprek moet met de huisarts.

Je kan vragen of ze het kunnen schrappen. Maar in jouw geval zou ik het wel doen in samenwerking met een medisch specialist. Op basis van eigenzeggen zullen ze dit soort onderwerpen niet aanpassen. Ik zou er zeker echt hier achteraan gaan. Want van een stigma als add-nos... Kom je nooit af... Tis een veel te mooi excuus om issues op af te schrijven.

Over welk dossier heb je het nu eigenlijk? Als je het over het dossier van de huisarts hebt: ik zou niet weten wat voor voordeel je er nu op 25 jarige leeftijd nog uit kan halen als dat veranderd is. Dat jij medicatie hebt gehad en therapieën die niet nodig waren zal niet meer gebeuren. Afwijzingen op scholen en bedrijven hoeft ook niet meer (ze mogen niet eens weten wat er in dat dossier bij de huisarts staat). Je kunt vragen of ze het willen wijzigen maar ik zie weinig noodzaak., maar vragen kan natuurlijk altijd al moet je dan wel een bewijs hebben dat je niet BEIDE hebt want dat kan natuurlijk ook. Hoogbegaafdheid gaat vaak samen met autisme.

Overleg met je huisarts dat er een aanvulling komt in je dossier, waarin staat dat je hoogbegaafd bent. Lijkt mij voldoende.

Je diagnose heb je ws gekregen na psychologisch onderzoek. Zo'n onderzoek is maar 2 jaar geldig. De diagnose wijzigen is dus niet nodig. Niemand mag meer officieel gebruik maken van dat onderzoek. Wil je een nieuwe diagnose, dan kun je je opnieuw psychologisch laten onderzoeken, Een huisarts zal nu ook weinig waarde hechten aan een onderzoek van toen je kind was. Zelfde geldt voor nieuwe behandelaars...

Voor een aantal zaken is een diagnose nodig. Een heel belangrijke zaak is het krijgen van een GGZ uitkering van de overheid. Voor sommige registraties (bijvoorbeeld een rijbewijs) is een diagnose erg bepalend en is het verstandig om een aantekening te corrigeren met een andere diagnose. Helaas is hoogbegaafdheid geen diagnose volgens de DSM IV en kun je daar dan ook niets mee. Voor al het overige wordt een diagnose door een psychotherapeut of psychiater gesteld ten einde een behandeling vergoedt te krijgen. Dit gebeurd in het zogenoemde DBC (Diagnose Behandel Combinatie). Dit DBC is zeer vertrouwelijk. Zodra het DBC is afgesloten is in principe de diagnose 'weg'! Om een dossier te wijzigen qua diagnose is het heel belangrijk om te weten om wat voor dossier het gaat en bij wie het in bezit/behandeling is. Afhankelijk van dat bezit is er altijd een bezwaar en beroepsmogelijkheid. Sowieso een verplichting om het dossier ter hand te stellen. Dit laatste is belangrijk om bezwaar aan te kunnen tekenen. Het bezwaar leidt dan in uiterste instantie tot een beroep en, samen met een nieuwe diagnose, tot correctie ervan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100