Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat zijn signalen van automutilatie?

ben bang dat een vriendin van mij het doet...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Automutilatie is zichzelf beschadigen. Dit kan op allerlei manieren plaatsvinden. Zoals in de eigen huid krassen of snijden (deze manieren worden het meest gebruikt), en dan zou je op armen en benen kunnen letten. Maar ook schaven, branden, slaan, haren uit trekken, met het hoofd tegen de muren bonken, zichzelf schoppen of zelfs in extreme gevallen, giftige middelen drinken of botten breken, dat komt allemaal voor. De meeste mensen die dat doen, die doen dat stiekem, omdat ze wel weten dat het niet goed is. Het kan dus zijn dat er geen signalen zijn. Maar als het een vriendin is, dan kun je er naar vragen.

Het kan zijn dat je veel krassen en rode strepen aan de binnenkant van haar armen ziet. Ook gebeurt het wel dat iemand zoveel haren uit het hoofd trekt dat er een kale plek komt.

Onder kleding verstoppen van bewerkte lichaamsdelen. Bijv. Altijd sokken aan als diegene in haar enkels snijdt. Niet willen zwemmen. Bloed op kledingstukken. Wondjes op ongebruikelijke plaatsen. En qua persoonlijkheid: teruggetrokken, laat mensen minder dichtbij komen, wil niet over persoonlijke dingen praten, draagt een "masker", praat negatief over zichzelf.

Iemand die echt serieus zichzelf mishandeld en toetakelt om reden zich af te reageren op zichzelf omdat ze het op een normale manier niet kunnen zullen absoluut voorkomen dat iemand dit zal ontdekken. Als jouw vriendin dus een van deze mensen is zal ze zorgen dat niemand iets ziet, inderdaad lange broeken, truitjes/bloesjes met lange mouwen, niet in het gezicht omdat dit niet te bedekken valt. Het is dus vreemd dat jij denkt dat zij dat doet, zie jij verdachte plekken op haar huid van branden of schaven of snijden? (In dat geval lijkt het mij iemand die slordig is met het opruimen van bewijs, of iemand die graag wil dat het ontdekt wordt....aandacht misschien) Draait ze haar hoofd weg als jij erom vraagt of buigt ze haar hoofd uit schaamte of verzint ze iedere keer een andere smoes? Is dit ineens of is ze altijd wel wat onhandig geweest.....(veel struikelen of veel stoten of snel dingen laten vallen bijvoorbeeld)? Het is niet aan jou om meteen te oordelen of je hier te maken hebt met een meisje die automuleert of gewoon onhandig is. Voordat je dit doet kan je haar gewoon vragen hoe ze aan die plekken komt? Als ze er niets over kwijt wil kan je helaas niets doen. Je kan dit het beste aan haar ouders of een leraar overlaten hierover beslissingen te nemen als hun het ook opmerken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100