Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mijn intelligentie ligt volgens Mensa bij de bovenste 2 procent. Wat betekent dit?

Ik heb de online intelligentie test van Mensa gemaakt: mijn intelligentie ligt "boven het 98e percentiel, met andere woorden, bij de bovenste twee procent". Ik vind het vaag: de bovenste twee procent van de bevolking of iets dergelijks?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord op je vraag is hierboven al gegeven. Al gaan beide antwoordgevers uit van jouw intelligentie op 98 percentiel. Maar jij zegt zelf: boven het 98e percentiel. Ik wil hier nog het volgende bij aantekenen. Mijn dochter en ik hebben beiden de internettest van Mensa gedaan. Ik viel er net onder en mijn dochter er net boven. Zij heeft ook nog de uitgebreidere test van Mensa gedaan en ze haalde het net niet. Toch blijken wij beiden (na een uitgebreidere IQ test) toch een IQ te hebben dat veel hoger ligt dan de ondergrens die Mensa hanteert. Het geeft naar mijn mening aan, dat de testen van Mensa niet waterdicht zijn en wie weet zelfs te kort schieten. Overigens is het "meten" van IQ an sich al arbitrair. Ook in de wetenschappelijke wereld. Niemand weet precies hoe het zou moeten worden uitgevoerd en er zijn op dit moment diverse methoden in gebruik, die vaak weinig met elkaar gemeen hebben.

Je kunt lid worden van Mensa als je hebt aangetoond dat je op een gestandaardiseerde intelligentietest een score hebt behaald gelijk aan of boven het 98ste percentiel. Dat wil zeggen: een betrouwbare intelligentietest laat zien dat je tot de meest intelligente twee procent van de bevolking behoort. Er is geen andere mogelijkheid om voor het lidmaatschap in aanmerking te komen. dus de bovenste 2% v/d bevolking qua intelligentie

Bronnen:
http://www.mensa.nl/lid-worden/wie-kan-lid-worden

Een percentiel van 98 betekent niet dat je bij de 2 procent intelligentste hoort. Het betekent dat 2% van de mensen een hogere score (lees intelligentie) heeft. Jij hoort dus bij de hoogste 3%. 't is maar een detail

Zo'n score betekent dat 98% van de bevolking een lagere score behaalt dan jij, oftewel dat je behoort tot de intelligentste 2% van de bevolking. Dat is in de meeste definities de definitie van hoogbegaafdheid. Dat is zo ALS je zo'n score zou halen op een uitgebreide en gestandaardiseerde IQ-test, afgenomen door een professioneel werkend psycholoog, psychologisch assistent of een andere gekwalificeerde professional, en daar kan bij een online-test simpelweg geen sprake van zijn. Mensa heeft sinds jaar en dag een thuistest van 33 vragen, die trouwens over de jaren heen nooit is aangepast (geen idee waarom, maar de antwoorden op de thuistest circuleren ook al online inmiddels) en ook op de site staat duidelijk vermeld dat de uitslag op de test slechts een indicatie geeft van of je tijdens een testzitting een score van op of boven het 98e percentiel zou halen. Zo'n score is nodig om lid te kunnen worden van de vereniging. Waarom ze dus een percentielscore geven bij de thuistest is mij een raadsel: bij het starten van de test geven ze aan dat er geen IQ- of percentielscore te hangen is aan die test, maar aan het einde geven ze (blijkbaar, op te maken uit jouw vraag) tóch een percentielscore. Da's op z'n minst een beetje raar. Maar wat de thuistest dus doet, is een grove indicatie geven van of je een kans maakt om tijdens zo'n testdag bij Mensa hoog genoeg te scoren om lid te kunnen worden. Ze willen natuurlijk zoveel mogelijk mensen die ook maar enigszins intelligent zijn die test laten maken, dus er zijn echt heel veel mensen die naar aanleiding van de thuistest worden uitgenodigd voor een testzitting, en die vervolgens een vrij veel voorkomende, bovengemiddelde score halen, die verder geen hoogbegaafdheid indiceert. Overigens is de betekenis van alle IQ-testen nogal relatief, en zijn ook de definities die gehanteerd worden voor hoogbegaafdheid, vrij divers. Het is maar zelden echt noodzakelijk om een min of meer betrouwbare indicatie van iemands IQ te hebben, en voor de rest is hoe je functioneert in school, studie, beroep en sociale netwerken veel belangrijker dan wat je scoort op zo'n test.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100