Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Als alle vormen van autisme straks onder één noemer geplaatst worden, hoe doen ze dat dan met 'de twee buitenbeentjes'?

In 2013 houden de verschillende vormen van autisme op te bestaan en worden onder één noemer geplaatst: ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Dat lijkt me op zich heel goed, maar toch vraag ik me één ding af. Ze gaan dat ook doen met de twee 'speciale' vormen van autisme: Rett syndroom en Childhood Disintegrative Disorder (CDD). Alleen, CDD ontstaat op latere leeftijd bij een kind, en wordt daarom ook niet altijd als autisme gezien. Bij syndroom van Rett is dit ook zo, en spelen de lichamelijke problemen meer een rol. Hoe gaan ze dit dan doen? (Ik heb dit al aan een vrijwilliger van de NVA gevraagd, maar die wist het niet. En aangezien hij ook niet alles kan weten, misschien weet iemand anders het)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De autismevormen houden niet op te bestaan zoals je beschrijft maar worden allemaal onder het autismespectrum ondergebracht. Ze zijn in de wetenschap zo benoemd. In de nieuwe DSM 5 wordt het ASS anders benaderd. Ook mensen waarbij later een vorm van autisme wordt gediagnosticeerd, blijft onder het ASS vallen. Bij de ASS wordt dan gekeken welke verschijnselen worden gevonden en wordt er volgens mij niet het etiket opgeplakt van Asperger etc. Je bent dan iemand die in het autismespectrum zit met enkele of meerdere eigenschappen van dit spectrum. Daarop wordt dan behandeling/coaching op aangesloten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100