Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je door lang genoeg te denken dat je ergens pijn hebt daar ook daadwerkelijk pijn voelen?

Dus door jezelf ervan te overtuigen dat je ergens op je lichaam pijn hebt. Ga je dan op den duur pijn voelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja hoor. Als je in jezelf geloofd is dat zeker mogelijk. Toegevoegd na 6 minuten: Het maakt in weze niet uit wie het zegt, zolang je het maar wilt geloven. Het maakt dus niet uit of jouw dokter tegen je zegt, dat je volgende week ergens last van gaat krijgen, of dat je dat tegen jezelf zegt. Als je in die mededeling van jouw dokter of jezelf wil en kan geloven, is de kans levensgroot aanwezig dat je inderdaad op genoemde plek, pijn zult ervaren.

Het meeste zit tussen de oren dus kan je je zelf ook vanalles wijs maken.

Ja dat kan zeker. Doe je dit vaak en beeld je je in dat je een ziekte hebt noemt men dit hypochondry. De nieuwste vorm is cyberchondry, zoals de naam al doet vermoeden is het het bij elkaar zoeken van diagnose ed op internet en dan de conclusie trekken. Maar ook bij medische studenten komt het inbeelden van ziektes of kwalen voor, als je er veel over weet, herken je ook vanalles en als je daar dan gelijk conclusie uit trekt, kan je dus ook denken dat je het daadwerkelijk hebt. Dus je kan je pijn inbeelden, maar nog veel meer.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekte...

Het kan inderdaad: wetenschappers hebben uitgevonden dat als je een nephand met doek eroverheen tot over je schouder, precies zo positioneert als je andere twee handen, met tussen de nephand en je andere hand een tussenschot.. en diegene tegenover je aait je hand én nephand met een kwastje, je gaat denken dat die nephand ook geaait wordt. Als er vervolgens een tik op die nephand gegeven wordt, dan denk je en ervaar je ook die pijn te voelen. Dus ja, dat kan. Zie filmpje op 31:46 http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1244943

Onze psyche heeft een behoorlijke invloed op de mate waarin wij pijn voelen en ervaren. Het bekende placebo effect laat zien dat in veel gevallen de psyche zelfs een beslissende invloed kan uitoefenen op de pijnbeleving. Andersom kan ook, denk maar eens aan situaties dat je pijn voelde en plotseling door afleiding de pijn tijdelijk 'vergat'. Meer over psyche en pijn op: http://www.abc-van-meditatie.nl/gezondheid/pijn1.asp

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100