Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Als je geadviseerd wordt om te veranderen hoe kom je er zelf achter of je dit ook wilt ?

Het lijkt immers simpel je moet bv veranderen in handelen ,denkwijze en omgang omdat je werkomgeving verandert en blijft veranderen en het advies is om als persoon mee te veranderen. Maar wat als je niet weet of je zelf wilt/kunt veranderen hoe ontdek je dat.
Een andere baan zoek kan om diverse redenen kan niet de beste optie zijn

Toegevoegd na 54 seconden:
zoek=zoeken

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn verschillende redenen om te willen veranderen, waarvan ook “het moet’”en “anderen willen dat ik het doe” zeker (goede en valide) voorbeelden kunnen zijn. Er zijn echter veel andere redenen die mee kunnen spelen. Als je geadviseerd wordt om mee te veranderen met je veranderende werkomgeving, kan het voordelen hebben om dat te doen. Wellicht zal je je beter thuisvoelen als je meeverandert, wordt het gewaardeerd door je collega’s en is de kans groter dat je je baan houdt. Ook kan het zijn dat je jezelf ontwikkelt in een interessante of nuttige richting en dat je nieuwe kanten van jezelf ontdekt. Veranderen kan echter ook nadelen hebben. Misschien moet je iets aan jezelf veranderen wat je helemaal niet wilt veranderen, omdat je bijvoorbeeld tevreden bent met hoe het nu is. Ook kost veranderen altijd moeite en energie, veranderen is helaas nooit simpel. Je zou, als aan jou tenminste duidelijk en concreet is omschreven hoe je moet veranderen, op een rijtje kunnen zetten wat voor jou de voor- en nadelen zijn van deze verandering. Neem vooral ook mee wat je voorkómt door te veranderen en wat je voorkómt door dat niet te doen. Als het je nog niet duidelijk is wat er van je verwacht wordt, kan je om verduidelijking en voorbeelden vragen. Als je niet weet wat er anders moet, kan je immers ook niet goed de keuze maken of je dat wel of niet wilt. En wat zijn de alternatieven voor meeveranderen, behalve een andere baan zoeken? Kan je er ook voor kiezen niet te veranderen (en wat gebeurt er dan)? Ben jij de enige die moet veranderen, of geldt voor collega’s het zelfde (en hoe staan die er tegenover)? In de bron staat wat leuke informatie over de verschillen (tussen moeten, willen en kunnen.) Toegevoegd na 2 minuten: Kunnen veranderen is niet hetzelfde als willen veranderen. Het is mogelijk dat je wel wilt veranderen, maar dit niet kan. Het is ook mogelijk dat je niet wilt veranderen, ook al kan je het wel. Toch is er natuurlijk ook veel overlap. Als je iets wilt, is de kans groter dat het je lukt dan als je iets eigenlijk niet wilt. Uiteindelijk is de beste manier om er achter komen of je het kán natuurlijk om het uit te proberen. Toch kan je van tevoren wel een inschatting maken van of je het zou kunnen. Een aantal dingen die meetellen: Is het een grote verandering of een kleine aanpassing? Is het een verandering die je aanspreekt of juist niet? Kan je steun verwachten of juist tegenwerking van je omgeving? Heeft het meer voordelen of meer nadelen om te veranderen?

Bronnen:
http://www.leren.nl/cursus/persoonlijke-ef...

Eerst zou ik een studie van mezelf maken. HOE gedraag ik me? WAT doe ik? Laat ik mensen niet uitpraten? Probeer ik almaar mijn denkwijze aan anderen op te dringen? Gooi ik bij alles meteen de bezwaren naar voren? Heb ik een houding van: ZIE je wel, dat ik gelijk had? In dat soort gevallen zou ik eerst eens gaan oefenen in een tijdje helemaal níks te zeggen als ik de neiging heb om dat wél te doen. Het zijn maar voorbeelden, maar wel voorbeelden, denk ik, die tot een verzoek om verandering kunnen leiden.

Het leven IS verandering en dwingt je als persoon om mee te veranderen. Daar is niet aan te ontsnappen, dat hoef je noch te weten noch te willen. Als je je verzet tegen verandering, creëer je spanning. Het is beter om mee te gaan met de stroom. Verzet heeft vaak te maken met angst : niet weten waar je uitkomt, het vertrouwde moeten opgeven, je "ik-gevoel" moeten herbekijken, principes moeten loslaten die je richtlijn in het leven waren etc. Maar vermits leven verandering is, kom je toch vroeg of laat voor deze uitdagingen te staan. Hoe meer vertrouwen je voelt, hoe meer je bereid bent te leren uit het leven, hoe flexibeler je je als mens kan opstellen. Dat betekent niet dat je je als een windhaan van hier naar daar laat slingeren. Je kan sowieso best een doel hebben in het leven, maar de weg naar dit doel voor een deel loslaten. Want soms kan een situatie die op het eerste gezicht negatief lijkt, juist positief uitdraaien. Dan bereik je je doel wél, maar misschien niet op de manier waarop jij het zelf voor ogen had. Of misschien bereik je een ander doel dat - als je het durft onder ogen te zien - even waardevol is dan je eigen doel. Dat leren zien en aanvaarden is één van de belangrijkste sleutels tot geluk.

Stel dat alles en iedereen om jou heen we zou vallen, familie, vrienden, partner, werk, studie, woning, etc. Belangrijk dat je emoties nu even loskoppelt van jou persoonlijkheid. Maar wat blijft er dan nog over als persoon zijnde? Ben je tevreden met die persoon? Ben jij het persoon die je graag wil zijn? Ben jij tevreden met hoe of wie jij bent voor anderen? Begin voor jezelf eens op te schrijven wie jij als persoon wil zijn en wat jij wil hoe anderen jou zien. Is dat de persoon die je nu bent of is het iets waar je naartoe wil werken? Een tijdje geleden heb ik voor mezelf een lijst aan principes opgeschreven van waaruit ik wil leven, wie ik wil zijn als persoon. Niet dat dit altijd lukt maar wel een streven dat ik heb. Bijvoorbeeld: Ik ben altijd eerlijk, ik wil eerst begrijpen en dan begrepen worden, afspraken kom ik altijd na, etc. Of mijn omgeving dit accepteert of niet, ik wil zelf kiezen wie ik wil zijn. Bijvoorbeeld: Studeer ik omdat ik het wil of omdat mijn ouders dat willen? Je hebt absoluut een belangrijke en goede vraag gesteld! Het is een proces die levenslang duurt, veel sterkte en succes ermee! Toegevoegd na 10 minuten: Als jij voor jezelf duidelijk hebt wie je wil zijn, ga dan eens kijken wat anderen van jou vragen en waarom ze die verandering willen.

Ik ben eerlijk gezegd behoorlijk verbaasd over dit advies... om dingen te veranderen binnen jezelf, omdat je dat zelf wilt, is héél moeilijk....het is zelfs de vraag of dat 100% kan. Dat komt, omdat je persoon gevormd wordt door bijvoorbeeld je genen, je jeugd, de omstandigheden waarin je verkeert, je omgeving.... daarbij: hoe kan een werkgever vragen om je denkwijze te veranderen????? Je denkwijze is van jou, daar kan en mag niemand aankomen.... Maar goed, je vraag: als het goed voelt, dan lijkt het me okee. Maar zodra je voelt, dat het niet okee is: kappen!!! Misschien kan je een + en - lijst maken voor jezelf: dus alles opschrijven wat er in je opkomt over de eisen, die je gesteld zijn. Je kunt altijd proberen om een ander baan te zoeken als het je niet bevalt. Misschien zie ik het te zwart-wit hoor, of begrijp ik je niet goed, maar ik vind dit heel eng!

Het karakter van een persoon is vast en slechts een heel klein beetje bij te sturen. Een gewoonte is aangeleerd gedrag. Een gewoonte zou u kunnen veranderen. Als u inventariseert bij welke van de verlangde veranderingen uw karakter is betrokken en bij welke het om aangeleerd gedrag gaat, dan weet u welke veranderingen bij u haalbaar zijn.

je kunt 'de omgeving' vragen wat er dan van je verwacht word, welke veranderingen er gewenst zijn. Het kan zijn dat in plaats van veranderen meebuigen bedoelt word, dat klinkt wat milder. Als je weigert om te veranderen heb je een conflict., en is het goed om uit te zoeken hoe je met autoriteit om gaat. Als je je eigen autoriteit voelt in jezelf ben je namelijk veel flexibeler (dan verander je gewoon mee) dan wanneer je de autoriteit 'uit de ander haalt'. Dan ga je in conflict namelijk. En dat kan heel goed een conflict zijn die je in die volgende baan , en de baan daarop weer tegenkomt..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100