Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

welke mdicatie geeft men aan een oudere man met borderline?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er bestaat geen medicatie voor borderline. Afhankelijk van de problematiek die overheerst, worden soms verschillende soorten middelen voorgeschreven. Vaak antidepressiva, maar soms ook angstdempers, antipsychotica, slaapmiddelen, of nog weer andere (vaak off-label) medicatie. Ik snap alleen het doel van je vraag niet zo goed. Je vraagt welke medicatie "men" geeft aan een oudere man met borderline, en dat komt op mij over alsof je óf wilt weten welke medicatie je zelf zou kunnen toedienen, (alsof je op zoek bent naar instructies) óf dat je je iemand kent met borderline die veel medicatie slikt, en je je afvraagt wat dat zoal zou kunnen zijn. Als het dat laatste is: zie hierboven. Dat lijstje zou nog aan te vullen kunnen zijn met middelen die minder vaak worden voorgeschreven bij borderline, zoals stemmingsstabilisatoren, anticonvulsiva, stimulantia, en heel soms opiaten. Verder kan iemand natuurlijk ook medicatie gebruiken voor andere problemen dan borderline, zeker ouderen gebruiken vaker allerlei medicatie. Wanneer je vraag meer was welke medicatie voorgeschreven zou kúnnen worden voor deze problematiek, is het antwoord dat het bepalen van geschikte medicatie uiteraard aan een arts is. Dan is er zeer zeker via goeievraag geen echt antwoord te geven. Of en welke medicatie geschikt is, hangt af van de problematiek van de man die je beschrijft. Daarbij schrijven hier meer mensen zonder dan met verstand van zaken, en zou zelfs een specialist op dit gebied, via internet en op basis van enkel een diagnose, geen enkel zinnig advies kunnen geven. Mijn advies is daarom het volgende: leg deze vraag voor aan een arts. Deze problematiek is nogal specifiek, en de kans is dan ook groot dat een huisarts of verpleeghuisarts hier zo geen oplossing weet. Het beste kun je je wenden tot een psychiater of geriater. Als de problematiek erg complex is, kun je een psychiater zoeken die als specialisatie ouderenpsychiatrie heeft. Ik kan je vertellen dat dit echt een vak apart is binnen de psychiatrie, dus bij ouderen met complexe psychiatrische problemen is deze specifieke deskundigheid geen overbodige luxe.

Dat is aan een arts. Er zijn verschillende mogelijkheden. Antidepressieva antipsychotica, kalmerende middelen en soms slaapmiddelen. Maar meestal in combinatie met therapie en zeker onder begeleiding van een arts, psychiater/ psycholoog

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100