Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zit achter iedere klacht een angst?

Weet jij het antwoord?

/2500

nee, je kunt wel ergens niet mee eens zijn, of ergens last van hebben, zonder dat je er bang voor bent.

Nee ,niet achter elke klacht zit angst,als je verkouden ben, daar zit geen mens over in angst. Maar als je, je klacht niet kan plaatsen,denk ik toch dat iedereen wel een beetje bang wordt. Kijk, en het ligt natuurlijk ook aan de leeftijd,ben je twintig dan huppel je toch wat makkelijker over een klacht heen. Maar als je ouder wordt knijp je hem wel eens hoor.

Neen , bij de meeste klachten zelfs NIET. Er kan rechtvaardigheidgevoel meespelen of een onderhuids ongenoegen omdat een situatie niet (goed) begrepen wordt. Toegevoegd na 3 minuten: Gezien de rubriek ga ik er van uit dat het niet zozeer om lichamelijke klachten of psychische klachten gaat. Op dat vlak zal een angst, pijn of onverwerkt trauma de drijfveer kunnen zijn en die drie samen zou je als een vorm van angst kunnen zien.

Een uiting van ontevredenheid is een betekenis van klacht. Ik weet niet wat bij jou de betekenis van een klacht is maar er kan achter een klacht heel veel zitten. Angst noem je zelf, ook boosheid, bedroefdheid, frustratie, oneerlijkheid.

Uiteindelijk zit achter elke negatieve emotie angst. Als je klaagt over de buren dan ben je bv bang dat zij meer waardering /vrijheid/geld hebben dan jij. Als je klaagt over je baas dan heb je angst dat hij (met zijn/haar macht) jouw nadeel zal brengen. Je moet er vaak goed over nadenken en heel eerlijk zijn tegenover jezelf maar elke klacht is een uiting van angst voor je eigenbelang.

ik las laatst een boek met de naam "Liefde is angst laten varen". de schrijver gaf aan dat je in het leven altijd kiest voor hetzij liefde hetzij angst. Vanuit dat oogpunt zou je kunnen zeggen dat achter iedere klacht een angst schuil gaat. Misschien is dit een te sterke veralgemening, maar ik vond het wel een boeiende zienswijze. Jammer genoeg verkoopt angst beter dan liefde, zie maar hoe vaak je bang wordt gemaakt voor criminaliteit, economische crisis, klimaatrampen, ziektes... Het leven lijkt wel iets waarbij je constant ongelofelijke risico's loopt. Erg vind ik dat. Het gaat erover hoe je naar de wereld kijkt : met ogen vol liefde zie je meer mooie dingen dan als je naar de wereld kijkt met ogen vol angst. Je kan bv. naar hangjongeren (jongeren die gewoon ergens rond hangen) kijken als "gevaarlijk tuig dat moet worden weggejaagd en eens iets nuttigs mag gaan doen"(angst) of als "jongeren die dit gedrag vertonen vanuit hun specifieke achtergrond, ik voel me er niet door bedreigd en beschouw hen als waardevol" (liefde). Wat klagen betreft : je hebt diverse redenen waarom mensen klagen. Je kan een klacht uiten met de bedoeling om actief iets te veranderen (dan ga je aan de slag met datgene waarover je een klacht hebt). Je kan ook klagen om te klagen, bv. om aandacht te krijgen (zie die talrijke mensen die constant klagen over hun gezondheid), om erbij te horen, omdat dit nu eenmaal makkelijker is in sociale contacten (je vindt makkelijker aansluiting als je klaagt over bv. de hoge benzineprijzen dan als je zegt "vind U het leven nou ook zo heerlijk?") enz. Zit hier dan telkens angst achter? Misschien wel. In het eerste geval ben je misschien bang dat er niets verandert als jij niets doet. In het tweede geval ben je wellicht bang dat je niet de nodige aandacht krijgt, er niet bij zal horen, geen gespreksthema kan vinden waarvan je kan uitgaan dat anderen erop inpikken...

Bronnen:
Liefde is angst laten varen. Boek van G. Jampolsky

De vraag gaat er van uit dat achter klachten angsten kunnen zitten. Lijkt me sterk zo niet onmogelijk dat wanneer ik iets heb gekocht of iets aan mij geleverd terugbreng of daarover reclameer, dat die kritische instelling dan veroorzaakt wordt door een angst. Daar zit iets heel anders achter. Toegevoegd na 2 minuten: Waar zou je klachten over geesten, aura's en andere vormen van spiritualiteit moeten indienen?

Bij de meeste klachten wel, Een hele goede boek is van Christiane Beerlandt Ik zelf heb aplastische anemie gehad is een zeldzame ziekte schrok dat die zeldzame ziekte ook in haar boek stond ik las het en om eerlijk te zijn klopte het allemaal. Soms ben ik er zelf beschaamd over bij de dingen die daar in staan bij aplastische anemie, maar om het onder ogen te zien en te aanvaarden dat het zo is en er iets aan te doen kunnen in het mate van het mogelijke verdwijnen. Daar staan dus alle ziekte van gewone kwaaltjes tot ernstige ziekte in en ook de oplossingen. De boek noemt de sleutel tot zelfbevrijding. Dus ben er overtuigd van dat elke klacht ook hoe klein die is er een betekenis achter zit , veel heeft zelfs te maken met angst. Groeten Ritchie

Bronnen:
http://www.christianebeerlandt.com/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100