Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan stress zonder duidelijke aanleiding een teken zijn dat er iets ergs staat te gebeuren? Zie toelichting.

Ik voel me sinds vanmiddag erg gespannen, heb een benauwd gevoel, moet er zelfs van kokhalzen. Er is geen enkele aanleiding toe, althans, ik kan echt niets bedenken of aanwijzen. In het verleden heb ik wel eens meegemaakt dat ik ontzettend gespannen was zonder dat ik begreep waarom, en diezelfde dag kreeg mijn schoonmoeder een hartaanval. Is het, kortom, mogelijk dat je gespannen kunt zijn over iets dat nog staat te gebeuren zonder dat je bewust weet dat het gaat gebeuren?

Weet jij het antwoord?

/2500

alles is mogelijk, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk. veel mensen hebben wel eens een nerveuze bui, zonder dat ze er de vinger op kunnen leggen. vermoedelijk speelt het onbewuste een rol. dat jij nerveus was, en dat je schoonmoeder een hartaanval kreeg, is vermoedelijk toeval. hoe dan ook, ik hoop dat je gauw weer wat rust vindt!

Mijns inziens kan dit inderdaad, dat noem je dan voorgevoel. Maar ik zou me er niet teveel mee bezighouden. Iedereen is weleens gespannen zonder duidelijke aanleiding en dan gebeurt er meestal helemaal niets bijzonders. En bovendien, je kunt er toch niets aan veranderen. Of je nu zenuwachtigbent of niet het gebeurt toch als het gebeuren moet.

Ik denk dat het zeker mogelijk is. Maar ik denk ook dat het mogelijk is dat jij zelf iets 'mankeert'. Gespannen en een benauwd gevoel kan wijzen op hartklachten. Zou ik voor de zekerheid eens laten checken.

Ja hoor dit kan, een voorgevoel inderdaad. Heb er zelf ook een gehad, de gedachte spookten door mn hoofd: ik moet hier weg! Ik wist niet waarom, dus ben niet gegaan. Daarna snapten mijn vader toen ik met mijn date (nu vriend) in de bioscoop zat, toen ik net 14 jaar was, haha) Zoals jij al zei met die hartaanval van je schoonmoeder, het kan wel toeval zijn, maar ook wel een voorgevoel.

Als jij je intussen niet beter voelt is er iets niet in orde met jouzelf. Ik zit nu op Noord-Cyprus en voelde me van de week na een dagje stappen ook niet goed. Dacht dat ik misschien weer een hartaanval ging krijgen. Ben op bed gaan liggen en er gebeurde gewoon helemaal niks; het was kennelijk alleen vermoeidheid. Ik sluit het niet uit maar denk dat de kans dat je je gespannen voelt omdat er iets naars gaat gebeuren vrij klein is.

nee, stress heeft altijd een aanleiding. voor jou is het niet duidelijk welke deze is, of kunnen zijn. een voorgevoel is m.i. wel degelijk mogelijk, maar dan zou dit toch enig nut hebben. (anders kan je er niets mee... wat zou het voorgevoel dan voor zin hebben?) persoonlijk denk ik dat je jezelf te druk maakt over het gevoel, waardoor het enkel sterker gaat worden. probeer wat te ontspannen en de lat voor jezelf niet zo hoog te leggen (een mens kan niet alles snappen of oplossen)

Ik weet niet hoe het bij jou werkt, maar als het een voorgevoel betreft is dat vaak een gevoel zónder stress. Ik kan me er daarná wel zorgen over maken, maar het stressen is niet het voorgevoel (bij mij dan). Stressen heeft een oorzaak. Dus misschien dat je na het gevoel van "onheil" bent gaan stressen. Maar als ik stress zonder eerst een volkomen rustig Weten te hebben gehad (klinkt raar maar ik weet even niet hoe het anders te zeggen) dan weet ik dat er iets anders is, of ik ben fysiek gewoon niet in orde. Maar goed, bij iedereen kan dat anders werken. Toch, als het lang aanhoudt, even bij je dokter langs, of eventueel bij een natuurarts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100