Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom praten sommige mensen hardop tegen zichzelf?

Mijn buurvrouw en iemand in mijn familie doen dat. Gewoon lekker tegen zichzelf keuvelen. Het zijn normale, fijne, leuke mensen. Je hoor wel dat je dan iets geestelijk mankeert, maar volgens mij is dat niet waar, het zijn gewone prima mensen.
Ik vermoed ook dat een heleboel mensen dit doen. Waarom doen zij dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is de enige manier waarop je zeker weet dat je een gesprek voert met een intelligent persoon ;) Er zijn meer mensen die in zichzelf praten dan je denkt. Maar veel mensen komen daar niet voor uit. Er kunnen verschillende redenen zijn. Je kan tegen jezelf praten om jezelf een beetje te coachen of moed in te spreken, bijvoorbeeld: 'kom op, je kan het' of iets dergelijks. Ook kan je in jezelf praten als je je heel erg aan het concentreren bent op een ingewikkeld iets. Bijvoorbeeld bij een moeilijk studieboek of een andere uitdaging, dan kan het helpen om hardop te denken. Bijvoorbeeld: 'dus als dit zo en zo zit dan heeft het als gevolg dat...' Je kunt ook hardop tegen jezelf kletsen voor een soort van gezelligheid, bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen 'zo, even lekker een bakje koffie doen. Sommige mensen praten om die reden ook tegen hun huisdier. Ik ken mensen die hele verhalen afsteken tegen hun katten. En dan zijn er ook nog mensen, vooral ouderen met geheugenproblemen, die proberen hardop te beredeneren om grip te krijgen hun geheugenproblemen. Zij gaan zich dan hardop lopen afvragen waar bijvoorbeeld hun sleutels liggen.

Dit kan geestijlijk mankerend zijn. Maar het kan ook zijn dat sommige mensen na het hardop praten het pas goed ingestampt krijgen doordat ze dan problemen hebben met het onthouden van dingen. Normaalgesproken is dit heel normaal bij oude mensen.

Ik praat ook soms tegen mezelf en ik mankeer ook niets. Andere mensen kunnen dat praten doen omdat ze eenzaam zijn. Maar ook omdat ze denken stemmen te horen. Ik praat vaak tegen mezelf omdat ik hardop aan het nadenken ben, daardoor komt het beter door en ben ik me er echt bewust van wat ik precies voel en denk. Ook heb ik de neiging om de hele dag tegen mijn hondje te babbelen en dan gebeurt het je ook buiten. Want als ik thuis bezig met schoonmaken, dan steek ik hele verhalen af tegen mijn hond over wat ik aan het doen ben. Als ik dan ergens anders ben heb ik wel eens de neiging om hardop te praten. Dus waarom doen mensen het? Gewoonte. Eenzaamheid. Horen stemmen. Bewustwording. Liefz...

ik ben de enige die naar mij wil luisteren ..... ik praat ook tegen mezelf vanuit zelfspot. (stoot mijn kop en zeg 'handig he?) of als ik even niet meer weet wat ik wou gaan doen (ja, en toen?) soms zing ik ook wel maar had net zo goed de radio aan kunnen zetten. denk dat het niets meer is dan verwoorden van gedachten en jezelf en anderen laten horen in welke stemming je bent. soms denk ik ook wel expres hardop zoals in de rij van de kassa waar de kassieren wel heeeel traag is... 'pff.... als het nog lang duurt dan.... wacht ik nog even' vaak is dat het begin van een gesprekje om de tijd te doden als mensen tegen zichzelf praten omdat ze het bv tegen eenandere persoonlijkheid hebben (de duivel op de ene schouder en een engel op de andere schouder) denk ik dat er wel wat aan de hand is ja.... kortom, ik denk dat er meerdere redenen zijn waarom mensen dat doen. het kan ook een macht der gewoonte zijn. zo kende ik iemand die altijd enorm vrolijk in de keuken staat te koken en te zingen, maar er geen hol aan vindt. op die manier is het een beetje 'leuk houden/maken voor haarzelf' op een gegeven moment was de keuken het 'zing en bazel terrein' want het zat erin gesleten ook bij het koffie zetten en een bos bloemen op de vaas zetten bv.

Ik praat ook tegen mezelf. Soms denk ik hardop, het lijkt dan dat hetgeen wat in mijn hoofd zit helderder wordt als ik het hardop uitspreek. Ook zeg ik iedere ochtend tegen mezelf dat ik lekker een bakje koffie ga drinken. Of er nu wel of niet mensen om me heen zijn, ik drink 's ochtends mijn eerste kopje koffie het liefst alleen. Even rustig wakker worden. Maar dan wel nadat ik het eerst vermeld heb. Ook als ik alleen ben. Ik vind het ook heel fijn om, als ik ergens niet blij mee ben, in mezelf te mopperen. Dan loop ik soms echt te brommen. Dat ziet er volgens mij best maf uit, zo'n in zichzelf brommende vrouw. Het heeft trouwens, in mijn geval dan, ook niet met eenzaamheid te maken. Ik heb samengewoond en mijn partner vroeg regelmatig: 'wat zeg je?' waarop ik antwoordde: 'niks, ik heb het tegen mezelf'. Ik had het dan vaak niet eens in de gaten dat ik hardop aan het denken was. Ik had dan ook niet veel geheimen voor hem :)

Niks mis mee inderdaad. Dit noemt men "innerlijke discussie/ spraak". Heb artikelen erbij gezocht voor je. Groeten!

Ik praat ook tegen mezelf en mijn hond, ik vind het anders stil in huis als mijn man weg is en mijn hond praat niet terug. Stilletjes klaag ik tegen mezelf als ik de badkamer schoonmaak en ik zie dat mijn man weer de dop van de tandpasta ernaast heeft laten liggen of zijn kleren weer niet opgevouwd heeft. Als ik dat tegen hem zou doen krijg ik voorbeelden van mezelf terug dat ik het ook doe en dat hoor ik als ik alleen ben niet gelukkig, ik val mezelf ook niet in de rede en spreek mezelf niet tegen en heb nooit ruzie met mezelf, heeft dus een hoop voordelen. :-)

Ik praat ook regelmatig tegen mezelf. Dit is onder andere omdat ik mij dan beter kan concentreren. Het begrijpen van tekst gaat dan ook beter. Dit merkte ik toen ik de gebruiksaanwijzing van een nieuw ingewikkeld apparaat ging bestuderen terwijl ik geen stem had. Het koste veel meer moeite dan normaal. Ik heb het uitgesteld totdat ik weer wel stem had.

Veel mensen denken hardop, omdat ze zich dan beter kunnen concentreren.

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom mensen in of tegen zichzelf praten. Ikzelf doe dat bijvoorbeeld als ik aan het klussen ben en op een probleempje stuit. Ik denk dan even hardop om aldus alle mogelijkheden en alle onmogelijkheden even te horen. Dikwijls leidt dit voor mij tot de juiste oplossing. Bekend is dat mensen die alleen wonen vaak heel de dag door zelfgesprekken houden. Enerzijds zal dat zijn 'om met iemand te praten' en anderzijds om zich niet eenzaam of alleen te voelen. In mijn studietijd studeerde ik doorgaans geluidloos omdat ik mij zeer goed op de te leren stof kon concentreren. Ik ken echter ook mensen die, zoals ik soms met klussen doe, zichzelf moeten horen teneinde de stof binnen te krijgen. Of..zich, zoals ik, voor een zekere moeilijkheid geplaatst zien. Feitelijk zijn er drie groepen studenten: Één groep die de stof moet zien, eentje die de stof moet horen en..eentje die zowel het zien als het horen nodig heeft. Ook zijn er een aantal mensen, die bij stiltes onrustig worden, die de stilte dus niet goed kunnen verdragen en daarom alle stiltes proberen 'weg te praten' Groet, Ton

Zijn we dan allemaal vergeten hoe we vroeger als kind een flink stuk in de ruimte konden praten. En nog steeds doen kleine kinderen dat. Onbevangen heerlijk kletsen tegen zichzelf.

Sommige mensen voelen zich eenzaam en daardoor verzinnen ze (misschien) een denkbeeldige vriend(in) voor zichzelf die perfect bij hun past. En soms dan gaan ze er tegen praten, waardoor hun denken:'Nu kan ik even met een ECHT goede vriend(in) praten.

Kan meerdere dingen zijn...hardop denken, onzekerheid, eenzaam, repeteren, grapjes

Ook ik ben een alleenkletser. En niet uit eenzaamheid hoor! Ik kan rustig boven tegen mezelf staan praten terwijl mijn man beneden zit. Soms hoor ik hem ook praten, en dan denk ik dat hij telefoneert. Maar nee, dan doet ie even wat moeilijks. Ook lastige gesprekken wil ik nog wel eens hardop voorbereiden og evalueren. Ik praat ook graag tegen de laptop. En vooral als ik op Goeie Vraag zit. Zit dan te lachen om vragen en antwoorden, hardop commentaar te geven en in te stemmen. En dan zit mijn man tegenover mij aan tafel...... Hij luistert er niet echt naar en vraagt niet eens meer tegen wie ik het heb....... Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100