Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik ben heel gevoelig. Hoe kan ik me beter wapenen tegen negatieve invloeden van buiten af?

Als een spons neem ik indrukken in me op. Als kind al. Een boos kijkende vrouw, peuken op straat, afval in een bos, ruziënde of schreeuwende kinderen.... Ik neem het in me op terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet wil. Soms is het handig: Dan zie ik zakkenrollers of overvallers voordat die hun slag hebben kunnen slaan. Puur door het 'lezen' van gezichtsuitdrukkingen en subtiele details. Maar het meeste is negatieve ballast waar ik niets mee kan. Wat kan ik ertegen doen? Hoe wordt je innerlijk positiever? Is er een boek mbt het hierboven beschrevene dat jullie kunnen aanraden? Kan een psycholoog uitsluitsel geven? Herkent iemand dit? Ik ben bang dat het zich vroeg of laat enorm zal gaan wreken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Boek: Highly Sensitive Person van Elaine Aron is goed hulpmiddel. Zie ook de website.

Bronnen:
http://www.google.nl/m/url?client=safari&e...

Ik vind dat je een beetje voorbijgaat aan de keuzes die je hebt. Je schrijft: "Als een spons neem ik indrukken in me op. (..) Een boos kijkende vrouw, peuken op straat, afval in een bos, ruziënde of schreeuwende kinderen…". Realiseer je goed dat het allemaal uitsluitend negatieve indrukken zijn die je "toelaat" en in je opneemt. Ik herken dat overigens wel, maar heb mezelf aangeleerd om mijn aandacht zoveel mogelijk op de leuke en positieve dingen van het leven te richten. Dat maakt je eigen leven ook een heel stuk aangenamer. Bovendien is het (niet meer of minder dan) een techniek, die je jezelf door oefening kunt aanleren. Tijdens een boswandeling kun je je concentreren op negatieve dingen zoals de papiertjes in het bos, de geluiden van de snelweg op de achtergrond, het geschreeuw van andere wandelaars e.d. Maar je wandeling wordt opeens veel leuker als je je aandacht richt op de bijzondere en positieve dingen die je ziet en hoort. Die zijn er ook! Luister naar het vrolijke klanken van de fluitende vogels, bewonder de prachtige vormen van bomen en planten, verwonder je over dat kleine spinnetje in dat grote web... Als je op deze manier in het leven staat, lacht het je toe! Een andere tip die je zou willen geven is om niet aan elke waarneming die je doet, een waardeoordeel te koppelen. Probeer de dingen in het dagelijks leven eens waar te nemen, zonder meteen te (ver)oordelen. Zodra je iets ziet wat je niet bevalt, koppel je er nu meteen een negatieve gedachte aan. Laat die laatste stap eens weg, en beperk je tot het waarnemen van je dingen om je heen. Ik wens je een mooie, positieve toekomst!

herken het en heb het ook HSP. de meest kleine dingen hebben een mega impact. als je dit van jezelf weet scheelt het een hoop. het anderen kenbaar maken scheelt ook heel erg veel. ze kunnen er rekening mee houden (je bent wat sneller moe van alle indrukken hoe klein ze ook mogen lijken en je voelt je niet altijd op je gemak en je bent sneller van de kaart etc) erkennen en accepteren (hoe je ook mag zijn als persoon, wel labeltje je ook meedraagt) zijn dus de belangrijkste stappen is mijn ervaring. dit geeft op zich al een enorm stuk rust. durf ook NEE te zeggen. als hier de kids een vriendje te spelen hebben gehad, en ik heb die avond een verjaardag, dan spijt het me, maar daar ga ik dan niet heen omdat ik weet dat ik een dag van de kaart ben. ik heb vaker momenten dat ik me terug trek, even tijd voor mezelf neem. HSP zelf verander je niet, de manier waarop je ermee omgaat is wel degelijk te veranderen. boeken en tips heb je al gehad dus dit zal ik niet herhalen zodat de info niet gaat overlappen. verder denk ik dat het verstandig is om na te gaan of je snel bent afgeleid, overzicht kwijt bent, geen grip hebt op wat je wil doen, en dingen met gemak kan vergeten. mocht dit het geval zijn kan het zo zijn dat het om HSP gaat en dit samen gaat met nog iets anders. mensen hier hebben een allergie voor labeltjes (juist omdat ze het niet snappen) dus ik noem ook dit maar niet op. mocht je het herkennen laat het dan maar even weten zodat ik het alsnog uit de doeken kan doen (al dan niet in een PB) succes!

Mijn eigen oplossing tegen negativiteit is me voor te stellen dat ik in een soort van zeepbel zit, die uitsluitend dingen die mij 'dienen' doorlaat. Een soort filter dus. Ik neem waar, maar het kan me niet raken tenzij het iets is dat goed voor me is. Dit is uiteraard persoonlijk, maar het scheelt al een heleboel dat je zelf de BESLISSING neemt om je niet op je kop te laten zitten door al die negatieve uitingen om je heen.

Ik denk dat je jezelf moet leren waarderen.... De laatste decennia is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen lichaamswaardering en zelfwaardering. Er is echter nog maar weinig aandacht geweest voor factoren die dit verband modereren. De weerspiegeling van het uiterlijk in het zelf: lichaamswaardering, zelfwaardering en sociale vergelijking. Het kan negatieve gevolgen hebben.... Ik zou er met iemand die daar is voor opgeleid over praten, want dit is een ernstige vraag. Proficiat om ze te stellen, een fantastische stap in de goede richting! T'beste! Juliaan.

een goede oplossing hiervoor is een liedje uit je hoofd te leren en dit onderweg, buiten te doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100