Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Nachtmerries, wat kan ik ertegen doen?

Ik heb echt vreselijke nachtmerries de laatste maanden.Zo erg dat ik bijna niet meer durf te gaan slapen.Het zijn echt angstaanjagende dromen:ik word door "iets" beetgehouden,ik kan niet wegkomen,ik stik bijna en krijg geen adem.Ik voel een enorme dreiging.Als ik wakker word( gemaakt) ben ik letterlijk buiten adem,mijn hartslag is dan heel snel en ik ben nog uren bang en uit m'n doen.Mijn broer zegt dat ik huil en schreeuw in mijn slaap en dat ik klink alsof ik doodsbang ben.Dit had ik vannacht nog.Zijn er meer mensen die dit zo extreem hebben.Zou er iets aan te doen zijn.Misschien heeft het te maken met mijn(problematische )achtergrond..?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb het (bij vlagen) ook heel erg. Dromen is op zich al een verwerking van gebeurtenissen die je bij bewustzijn niet of niet goed kan verwerken. Daarom ga ik ook naar een psycholoog en schrijf ik zo nu en dan van me af om toch te proberen kleine beetjes uit mijn (eveneens problematische) verleden te verwerken. Naast het feit dat dromen er ook voor kunnen zorgen dat je moe wakker wordt, laten ze ook een behoorlijke indruk achter. Misschien is het goed als je een keer met een deskundige gaat praten? Of dat je anders manieren zoekt om je emoties een beetje kwijt te kunnen? Ik heb zelf ook erg last van die dromen, ik slaapwandel sinds een tijdje zelfs, iets wat ik voorheen nooit deed, maar nu wel af en toe als ik echt vol zit. Kan je je huisarts anders ook niet vragen of je (tijdelijk) een doorslaapmiddel voorgeschreven mag krijgen, zodat je toch wat rustiger slaapt? Sterkte!!!

Ga voor je gaat slapen iets leuks doen, stappen of zwemmen. Of misschien helpt het als er nog iemand in je kamer slaapt. Als je in bed ligt denk dan aan leuke dingen, ijsjes, feesten, strand, vakantie enz Suc6

Daar heb ik ook last van. Heb je waarschijnlijk door vervelende gebeurtenissen in het verleden of van nu, of stress. Het kan helpen met een psycholoog te praten verder is er niet zoveel voor. Het zou ook kunnen dat je slaapapneu hebt. Dit is een slaapstoornis waar onder andere angstdromen onder valt. Ik zou als ik jou was even naar je huisarts gaan en erover praten.

Wat bij mij hielp tegen afschuwelijke nachtmerries was dat ik me voor ik in slaap viel sudoku's voorstelde. Ik moest dan de getallen verder invullen en viel daarmee bezig zijnde in slaap. Had dan geen tijd en plaats meer voor nachtmerries want het oplossen van de sudoku's ging gewoon door. Ook deed ik dat met me gekleurde blokjes voor te stellen waarvan je er minstens 3 bij elkaar moet hebben om ze weg te kunnen klikken. Bij mij werkte het heel goed tegen die afschuwelijke dromen. Als je weer beter in je vel zit gaan die nachtmerries over hoor; dat was tenminste bij mij zo. Sterkte ermee.

Zelf heb ik hier ook vaak last van. Ik heb hier de volgende oplossingen voor gebruikt, die bij mij een positief effect hadden. -Zorg dat je vóor dat je gaat slapen, een veilig gevoel hebt. Dus ga bijvoorbeeld nog even bellen met een vriend(in) over leuke onderwerpen. -Zet zoveel mogelijk voorwerpen in je buurt die je geruststellen. Dat kunnen knuffels zijn, maar ook gewoon kledingstukken waar je leuke herinneringen aan hebt. -Laat gewoon het licht aan, als je dan plotseling wakker wordt, is niet alles donker en onbekend. -Ga na wat je vasthoud in je droom, en probeer die angst onder ogen te zien. Meestal is iets minder eng, als je weet wat het is. Ik hoop dat je iets aan de tips hebt? Want bij mij hebben ze redelijk goed gewerkt.

Drink voor dat je gaat slapen suiker water (dat is gewoon suiker in het glaasje water zetten --> roeren met een lepeltje en opdrinken. Daar word je wel rustig van . Succes! Toegevoegd na 1 minuut: Ik zelf word wel rustig van als ik suikerwater drink

Een paar dingen die kunnen helpen zijn: je slaapkamer zo veilig en prettig mogelijk maken. Dus leuk en gezellig inrichten, met dingen waar jij je prettig bij voelt en zo een fijne slaapomgeving creëren. Trek een pyjama aan waar je je fijn in voelt. Ik slaap nog steeds met een knuffel bijvoorbeeld, het geeft mij een veilig gevoel. En het licht op de gang is altijd aan. Ik heb ook zo'n enorme last gehad van nachtmerries, met schreeuwen en huilen en al. Wat mij op dat specifieke moment hielp was meteen uit bed stappen en naar beneden gaan en even achter de pc gaan zitten en thee drinken en de nachtmerrie van me af schrijven en daarna iets afleidends doen. bv een serie gaan kijken (zonder triggers, dus gewoon iets luchtigs). Niet in bed blijven liggen want dan bleef ik bang. En dan na die serie als ik weer rustig was pas weer gaan proberen slapen. Echter het was bij mij te heftig allemaal met de therapie erbij enzo (diagnose cptss en DSNAO) dat ik van de psychiater medicijnen heb gekregen, geen slaapmiddelen waar je afhankelijk van word, maar topamax, het is eigenlijk een anti-epilepticum, maar wordt tegenwoordig ook ingezet tegen nachtmerries en herbelevingen. Het werkt bij mij heel erg goed. Bijna geen last meer van. Alleen als het minder goed met me gaat, maar lang niet zo heftig meer als eerst. Mochten nu bij jou alle tips niet werken en het blijft zo heftig, dan is het een optie om eens met je psychiater te bespreken misschien? Nachtrust is wel belangrijk en goede nachtrust maakt ook dat je je psychisch beter voelt. Heel veel sterkte ermee!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100