Waarom mis ik af en toe een deel van mijn gezichtsvermogen?

Sinds een jaar heb ik aanvallen van gezichtsverlies. Telkens in mijn rechter oog, zo lijkt het. In een jaar tijd gebeurde dit nu drie keer. De eerste keer was in de winkel. Ik keek de casesier aan zag dat haar halve gezicht weg was. De derde keer was op de fiets en zag ik het verkeer van rechts niet goed. Nu, de derde keer, ben ik aan het werk achter mijn computer en zie het halve scherm bijna niet en mijn rechterarm zie ik niet mee. Een heel raar gevoel, wetend dat je de muis van de computer heen en weer doet maar de bewegingen rn muismat niet ziet.
Het duurde telkens ongeveer 30 minuten voor het zicht weer terug was. Ik keek net naar mijn oog maar er valt niks aan te zien. Het valt mij wel op dat ik telkens naar zo'n gebeurtenis heel moe ben. Ik heb eens morfine gehad na een ongeluk, dat kalme gevoel van morfine ervaar ik na die tijd. Heel relaxed alsof ik de hele wereld aan kan.

Natuurlijk kan ik wel even naar de dokter, maar omdat het zo weinig gebeurt vind ik het niet echt nodig.


Wie heeft een idee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Allereerst is het goed dat je naar je huisarts gaat: niemand hier kan je de oorzaak vertellen, hooguit kunnen er mogelijke oorzaken van dergelijke klachten worden benoemd. Voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn - zo even uit mijn hoofd - migraine (inclusief oogmigraine oftewel migraine sans migraine, dus zonder hoofdpijn), een TIA (niet voor de hand liggend als je steeds deze klachten hebt en nooit andere uitvalsklachten), een vorm van epilepsie of een doorbloedingsstoornis van de bloedvaten van het netvlies (als het inderdaad gaat om uitval in één oog en niet om uitval van het gezichtsveld aan één kant), wat weer verschillende oorzaken kan hebben. Er zijn vast nog meer oorzaken, maar dit zijn wel enkele belangrijke mogelijkheden. Ga dus inderdaad naar je huisarts en schrijf eventueel voor jezelf alvast op: -hoe vaak je dergelijke aanvallen hebt -hoe lang ze meestal duren -of er specifieke uitlokkende factoren zijn -of het gepaard gaat met andere klachten voor, tijdens of na zo'n episode van uitval -of je verder de laatste tijd nog klachten hebt (uitval in andere lichaamsdelen, hoofdpijnen, pijn rondom het oog of andere visusklachten, abnormale vermoeidheid etc.) -of het gaat om (al dan niet gedeeltelijke) uitval van één oog, of dat je in beide ogen een deel van je gezichtsveld mist, dus bij beide ogen het rechter- of juist linkerdeel van je zicht wegvalt De huisarts zal aan de hand van je klachten waarschijnlijk al een goed idee hebben van de mogelijke oorzaak, en kan indien nodig verdere onderzoeken (laten) doen of je eventueel doorverwijzen.

Een tijdelijke vermindering van het gezichtsvermogen (visus) kan een teken zijn van een vaatziekte in het hersengebied (cerebrovasculaire aandoening genoemd). De diagnose is vaak moeilijk te stellen en er is vaak een overlap van symptomen en klachten met andere aandoeningen. Als eerste dient men zich af te vragen of de visusdaling één oog (monoculair) of beide ogen (binoculair) betreft. Een monoculaire visusdaling is een vermindering van het zicht in één oog (monoculair = één oog). Dit suggereert een probleem aan dezelfde zijde van het gelaat, bijvoorbeeld in de halsslagader, in de netvliesslagader of in de desbetreffende oogzenuw.

Bronnen:
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100