hoe steekt een brilsterkte in elkaar?

Mijn ogen zijn gister gemeten, en er kwam een sterkte uit van +0.75 C-0.25 +0.50 C-0.25. De optometrist raadde me toch aan om een bril te gaan dragen omdat ik toch moeite heb met dingen lezen op o.a. het bord (ik zit in de klas op 5 meter en de letters staan dan niet heel groot omdat ze de hele oefening op het bord willen laten zien) En vaak kan ik de opdracht dus niet goed lezen. Ik ben nieuwsgierig wat dus die sterkte betekend want ik vind het adracadabra

Weet jij het antwoord?

/2500

+ sterkte wordt veelal gebruikt om dichtbij beter te kunnen zien (leesbrillen) één oog heeft sterkte 0.75 nodig om tot 100% zien te komen het andere oog 0.50 De waarde c-0,25 is de cilinder. Wanneer je moeite hebt met lezen kan met deze correctie het lezen makkelijker worden en hoef je je niet zo in te spannen.

Op de basisschool hebben heel veel kinderen een kleine "plus-sterkte" in hun ogen, die echter in de loop van de tijd corrigeert. Of een bril noodzakelijk is, is dus mede afhankelijk van je leeftijd. Een plus-zicht werkt een beetje als een verklein-glas, dat je met een 'vergrootglas' kunt oplossen. (Een afwijking in de - vraagt juist om verkleinglazen). Je ene oog (ik kan zo niet zien links of rechts) heeft een sterkte van +0,75 - wat vrij weinig is maar vanaf een bepaalde leeftijd niet meer herstelt. De andere oog zelfs maar +0,25, en dat is een minimale afwijking. Normaal gesproken moet je daarmee ook zonder bril redelijk kunnen zien. Maar......de problemen worden voornamelijk veroorzaakt door die C ; de cilinder. Die zorgt er voor dat het beeld niet helemaal op de juiste plek terecht komt, waardoor je als het ware een beetje dubbel ziet. Probeer maar eens twee handen precies op elkaar te leggen, en verschuif ze een heel klein stukje ; zonder dat ze echt wazig worden, vult het plaatje dan toch een grotere 'plek' in, wat vooral bij letters kan betekenen dat je de kleine details niet meer goed ziet, en de tekst slecht leesbaar wordt. Wil je goed op het bord kunnen zien, dan is het dus niet zozeer de afwijking in de plus die je parten speelt, (want dan ben je zoals dat heet ' verziend' en levert op het bord lezen niet snel problemen op) maar die cilinder, die maakt dat je twee letters min of meer door elkaar heen gaat zien. Met een bril is dat eenvoudig te corrigeren. Bovendien is op afstand scherp kunnen zien ook heel belangrijk in het verkeer. En met de juiste sterkte er in, zul je ook makkelijker tekst vlak voor je neus kunnen lezen. Toegevoegd na 1 minuut: Sorry, andere oog moet 0,5 zijn ; fout overgetikt.

Bronnen:
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/brilster...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100