Tot hoe lang kun je zachte maandlenzen na koop nog dragen?

Ik heb in januari 2014 een setje zachte maandlenzen gekocht. Deze heb ik echter maar een of twee keer gedragen en verder hebben ze het daglicht niet meer gezien. Ze liggen al sindsdien in mijn contactlenzen doosje in de vloeistof. Ik vroeg me af of het nog mogelijk en verantwoord was ze nu alsnog voor een middagje te dragen? Ik ben niet van plan om ze alsnog op langer termijn te gaan dragen maar enkel en alleen voor deze middag. Ik vroeg me af of dat veel consequenties zou hebben of dat ik er simpelweg op kan rekenen dat ze nu niet echt comfortabel zullen zitten. Bij voorbaat dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

beste, ik ben blij met jouw vraag want er zijn veel mensen die hetzelde doen (zie ook antwoorden) en dat is helaas verkeerd. De lenzen in de verpakking zijn geconsentreerd verpakt en dat zorgt ervoor dat de lens lang houdbaar is. Zodra je de lensverpakking opent komt er zuurstof bij en vanaf dat momemt is de kwaliteit van de lenzen ongeveer 5 weken goed ! als je nu de lenzen gaat dragen zul je deze lenzen voelen en ze kunnen schade geven aan je hoornvlies omdat deze lenzen geen zuurstof meer doorlaten. Advies gooi deze lenzen a.u.b weg.

dit is volkomen normaal lenzen gaan nooit langer dan enkele uren-1 dag mee daarna zijn ze opgedroogd, je kunt ze het beste uitdoen wanneer het begint te jeuken en dan vervangen door anderen, en natuurlijk voor het slapengaan

Ze noemen maandlenzen "maandlenzen" omdat je ze ongeveer een maand kunt dragen. De lenzen worden in de fabriek verpakt in min of meer dezelfde vloeistof als waar jij ze in bewaart. Als jij ze twee keer gebruikt hebt en verder bewaart hebt in lenzenvloeistof kun je ze best een middagje dragen. Als ik jou was zou ik ze wel een uurtje van te voren in doen om te zien of de kwaliteit nog steeds goed is.

Ik doe dit eigenlijk altijd. Ik heb maandlenzen, maar draag nooit 30/31 dagen achter elkaar mijn lenzen. Hooguit 1/3e daarvan en gebruik ze dus soms 2-3 maanden lang. Ik bewaar ze inderdaad in vloeistof en dat gaat verder prima. Dus ik zou zeggen, probeer het even, doe ze in en als je er geen last van heb dan kan je ze gewoon inhouden :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100