Moet de sterkte van je lenzen altijd verschillen van je bril?

Ik heb gelezen dat wanneer je lenzen en een bril hebt, dat de sterkte enkel verschilt vanaf een dioptrie van (-/+) 4. En in stijgende lijn (er bestaat een formule voor).
Zo heeft mijn man vb. D-4.5 en in zijn lenzen wordt dat dan -4.25.
Bij iemand met D 6 zal het verschil zelfs 0.5 zijn.

Ikzelf heb D-1.25, kan ik mijn lenzen dan gewoon behouden in identiek dezelfde sterkte? Zo heb ik ze wel altijd meegekregen bij mijn optieker, maar wil nu graag dubbel checken of ik geen te sterke lenzen draag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat verschilt zeker niet altijd. Ik draag al sinds mijn twaalfde lenzen en mijn ogen zijn sindsdien behoorlijk achteruit gegaan. In het begin droeg ik dezelfde sterkte lenzen als bril (ik geloof dat ik toen rond de min drie zat) tegenwoordig heb ik lenzen - 7,5, terwijl mijn brillenglazen zo'n driekwart punt sterker zijn. Bovendien heb ik bij mijn glazen een klein verschil tussen links en rechts, terwijl mijn lenzen gelijk zijn aan elkaar. Dit komt dan weer omdat lenzen in mijn sterkte alleen maar gemaakt worden per halve punt. Hoe sterker de afwijking, hoe groter het verschil tussen bril en lenzen. Ik heb een site gevonden die zegt het verschil tussen bril en lenzen te berekenen. Hoe betrouwbaar het is, weet ik niet. Ik zou toch maar uitgaan van de expertise van je opticien.

Bronnen:
http://www.rekenvoorbeeld.nl/content/view/33/33

Ja, de sterkte moet verschillen, immers je lenzen zitten dichter bij je oog dan je bril.

Het kan al vanaf de -2.00 gaan afwijken hoor, en bijvoorbeeld bij -4,25 voor lenzen kan het zomaar zijn dat je op -5.00 voor de bril zit. In ieder geval moet er meer min in. Dus bij een plus sterkte zal de bril sterkte lager zijn, en bij een min sterkte zal de bril sterkte hoger zijn. Alleen bij sterktes <2 is het verschil kleiner dan 0,25

De sterkte van je lenzen wijken altijd af van de bril sterkte. Dit heeft te maken met de hoornvlies afstand (de afstand tussen je hoornvlies en het grensvlak van je bril) de sterkte veranderd altijd in positieve richting, en het verschil wordt ook groter wanneer de sterkte hoger is. De berekening hiervan is simpel. 100÷brilsterkte=de afstand waarop scherp gezien wordt. Daarbij tel je de hoornvlies afstand op of af, afhankelijk of het een plus of mij sterkte is. Dan weer 100÷de berekende afstand = contactlens sterkte. Voorbeeld: Jouw brilsterkte is - 4 Je hoornvlies afstand is 15mm/1,5cm 100 ÷ -4 = -25cm. -25 - 1,5 = - 26,5cm 100 ÷ - 26,5 = 3,77 = afgerond - 3,75 dpt Je contactlens sterkte is dus - 3,75dpt Ik hoop dat je hier wat verder mee komt :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100