Als je linkergezichtsveld ineens even helemaal zwart is, wat kan dat zijn?

Aan de linkerkant was het zicht er niet meer maar alleen een zwart vlak. Wel kon nog worden gekeken met beide ogen maar als je links wilde kijken zag je niets. Wat is dat voor een aandoening?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is echt iets om een dokter mee te bezoeken. Het kan door een heleboel dingen veroorzaakt worden. Er zijn aandoeningen van het oog zelf, denk bijvoorbeeld aan ontstekingen aan of een loslating van het netvlies. Er zijn aandoeningen van de oogzenuw, bijvoorbeeld een ontsteking. Ook sommige aandoeningen aan de hersenen kunnen dit veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan een beroerte of een TIA. LGA noemt nog migraine, dat is zeker ook een mogelijkheid; zij het dat amigraineuze migraine een zeldzame aandoening is. Het feit, dat het schijnbaar een voorbijgaand verschijnsel is geweest, is een goed teken. Waarschijnlijk is het dan niet iets ernstigs, maar dat kan ik met alleen deze informatie absoluut niet zeker weten. Bij een TIA of een beroerte zijn mensen zich normaal gesproken zich niet bewust van het missen van een deel van het blikveld. Jij zag dat wel, dat spreekt dus tegen een TIA of beroerte, maar ook dat is absoluut niet zeker te zeggen met alleen deze informatie. Al met al toch wel een rijtje met aandoeningen, die op zijn minst uitgesloten dienen te worden; of als een van deze het wel blijkt te zijn, behoeft die zeker behandeling. Naar je huisarts dus.

Het kan een aura zijn, dat is in feite een vorm van migraine. Het hoeft niet tot hoofdpijn te leiden. Soms zie je na dat zwart haaientanden of ringen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100