Waarom dragen sommige mensen een bril met lichtblauwe glazen?

Heeft dat een bepaald doel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lichtblauwe glazen zouden ogen minder vermoeien, dus mensen die niet zo goed tegen scherp zon- of 'noorder'-licht of artiesten die optreden en altijd lampen met scherp licht (''supertrouper") op zich gericht hebben, zouden met deze glazen minder last hebben van bijvoorbeeld hoofdpijn. Net als wanneer je lang achter de computer zit (of ervoor) dat je een beetje gaat knijpen met je ogen. (Ook gele glazen werden uitgevonden, die kleur werkt als nachtbril voor chauffeurs goed. Lichten schitteren niet meer.) Toegevoegd na 2 minuten: Roy Orbison (zanger - vorige eeuw) had er al last van en droeg altijd een zonnebril !

Ja een klasgenoot draagt het. Hij is dislextisch en het helpt hem met lezen zegt hij. De letters blijven dan op hun plaats staan. Zijn zusje heeft de gele variant ;)

Het is weer eens wat anders en het staat wel cool. Er is inderdaad een theorie, van de Britse professor John F. Stein die zegt dat voor tweederde van de dyslectische mensen het probleem wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor bepaalde kleuren die in het normale licht voorkomen. Deze visuele handicap kan volgens hem worden opgelost door het dragen van een gele of blauwe bril. Maar deze theorie schijnt niet wetenschappelijk bewezen te kunnen worden. In Engeland wordt deze kleurentheorie al jaren toegepast. In Oxford bijvoorbeeld sturen scholen dyslectische kinderen door naar de kliniek van professor Stein. Daar wordt getest of die kinderen wel goed kunnen zien. De rest van de wetenschappelijke wereld twijfelt sterk aan deze kleurentheorie. Die beschouwt dyslexie als een hersenafwijking en niet als een visueel probleem. Dat doet er natuurlijk helemaal niet toe. Als een kind beter kan lezen door het dragen van een simpel blauw brilletje, dan moet dat gewoon zo zijn. Maar de brillen op jouw foto's lijken toch meer zonnebrillen te zijn dan leesbrillen. En ik weet natuurlijk niet of deze celebs wel dyslectisch zijn.

Bronnen:
http://www.skepsis.nl/dyslexie.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100