Mijn vader had dit voor z'n 40ste, ik zelf krijg het nu pas op m'n 46ste: Mijn bril omhoog doen om kleine letters te lezen. Kan ik dit tegenhouden?

Het is eigen aan ouder worden, maar bij navraag loopt het gelijk op met veel mensen die plots niet meer die gigantische hoeveelheden chocolade eten (deed ik ook tot voor een jaar, zonder dik te worden, nu daalt mijn voedingsbehoeften en word ik zelf - heel bizar - ook wat rustiger intern. Ik moet wellicht naar een oogarts, maar overal lees ik dat het normaal is wat gebeurt en dat ik een aangepast bril moet hebben, maar het is erg ambetant want ik doe voor een groot deel inputwerk aan computers. Ik voel echter dat het een soort luiheid in mijn ogen is, alsof ik bepaalde oogspieren (a ooglens misschien?) in mijn ogen niet meer kan trekken om de focus door mijn bril te verscherpen om toch te lezen zonder m'n bril af te zetten. Heeft er iemand al geprobeerd om zijn ogen iets langer te trainen zodat dit verouderingsproces kan tegengewerkt worden, of moet ik doen zoals iedereen. Van sommige mensen hoorde ik de tip te verlagen in dioptrie van mijn bril (bijziendheid, -2,50 heb ik ongeveer; misschien eens terug naar -2,00 ten koste van scherpte in de verte).

Indien mogelijk geen theoretische uitleg en verwijzing naar wiki of andere websites, maar graag simpele praktijkadviezen van de ouderen onder ons die het al meemaakten.

Je mag ook repliceren met je leeftijd waarop dit gebeurde of waarop je je vader/moeder plots ziet z'n bril omhoog doen zonder dat hij/zij het misschien beseft, dat helpt mij dan verder zoeken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het klopt wat je zegt, je oogspieren kunnen niet meer zorgen voor bijstelling van je ooglens om goed dichtbij te kijken met je bril.Dus dat wordt op en af zetten als je een bril hebt, of leesgedeelte toevoegen. En dan heb je nog een kans dat je met de pc weer problemen krijgt. Afstand pc -scherm ligt net tussen lees- en verteafstand in. Ik heb enige tijd gelezen over het trainen van de oogspieren, waardoor je zonder bril zou kunnen, het resultaat was niet spectaculair, volgens de onderzoekers waren de ogen niet beter geworden, maar dachten de mensen dat alleen maar en accepteerden ze een minder zicht, zonder dat zelf te beseffen

Het is een normaal verschijnsel dat rond het 45e jaar een leesbril noodzakelijk wordt. Als je veel op leesafstand kijkt dan zul je inderdaad de ooglens nog iets langer kunnen accomoderen op die afstand, maar door het stugger worden van de lens zal het toch steeds moeilijker gaan. Als je nu een bril met negatieve sterkte draagt dan is het optillen van de bril een kunstmatige manier om een leesbril met sterkte +2.50 te simuleren, maar als je toch naar de opticien gaat voor een (zwakkere) bril dan zou ik gelijk voor een varifocus-bril gaan, je hebt dan één bril waar je in alle gevallen mee kunt kijken. Een bril van -2.00 werkt natuurlijk wel als speciale "computerbril", je kunt dan met minder inspanning achter de computer zitten en de -2.50 bril voor in de verte gebruiken. Bedenk dat het verschil tussen -2.50 en -2.00 een leesbril van slechts +0.50 oplevert, je zult reeds binnen een paar jaar alweer een sterkere leeshulp nodig hebben. Ook ik heb al jaren een varifocus-bril, bij mij werd het ook rond mijn 45e te lastig om steeds bril-op bril-af te werken. Toegevoegd na 6 minuten: Het is altijd even wennen aan varifocusglazen, maar als je nu met een relatief lage additie van +0.50 of +1.00 begint dan kun je later makkelijk een nog sterker leesgedeelte nemen. Het uitstellen en dan in 1 keer een additie van +2.00 is moeilijker om aan te wennen. Het wennen is overigens voor iedereen verschillend, zelf had ik er nauwelijks problemen mee. Een goede opticien geeft de garantie dat je de bril mag teruggeven als je er binnen een paar maanden nog steeds niet aan gewend bent. De enige zinvolle mogelijkheid die je dan nog overhoudt is met twee brillen werken: 1 voor dichtbij en 1 voor veraf.

Je wordt ouder papa, geef het maar toe. :-) Het is gewoon je leeftijd. Ik ben nu 57 jaar en ken het probleem al jaren. Ik merk het aan mijn eigen ogen. Bij hele kleine lettertjes moet ik al onder de lamp staan om ze te kunnen lezen. En als ik achter de computer zit, dan betrap ik mezelf erop dat ik vaak over m'n bril kijk op het scherm. Gewoon naar de brillenboer, je ogen laten opmeten en een bril aanschaffen met varifocus-glazen. En over een paar jaar opnieuw. Gewoon je er bij neerleggen dat je ouder wordt. Toegevoegd na 1 minuut: Als je nog geen bril daagt, kun je het natuurlijk ook eerst proberen met een leesbrilletje van een paar euro.

Ik hoopte ook dat het aan mij voorbij zou gaan maar 46 is DE leeftijd (helaas). En toen ging het snel, ik kon het nog een half jaar "verbergen" (dacht ik) door ipv bril omhoog tijdens het lezen (ik heb lenzen) het te lezen item stiekem wat heen en weer te bewegen tot ik een punt vond dat het weer scherp was. Helaas pindakaas, dat lukte al snel niet meer. En nu herken ik haarscherp de andere slachtoffers die quasi nonchalant met een tijdschrift goochelen. Ben ik een beetje in een pestbui zeg ik dan: helpt niet hoor.... Ik ken ondertussen niemand van in de 50 die nog haarscherp leest zonder hulpmiddelen, irritant gewoon. EN, ik heb al jaren een "verweg afwijking" en net zo veel last als iemand die nog nooit oogcorrectie nodig had dus ook dat helpt je niet. Leg je er maar bij neer, ik hoop alleen dat de snelheid van achteruitgang wat af neemt tzt

Welkom bij de ouderen! Je zult er aan moeten geloven; de leesbril, of in jouw geval, een leesgedeelte in je bril. Mijn antwoord lijkt op dat van de voorgaande GV-ers, maar misschien voel je je dan wat gesterkt. Ik heb van mijn 20ste tot mijn 61ste lenzen gedragen, en ja hoor: toen ik midden 40 was kon ik niet meer lezen met mijn lenzen in. Dus een leesbril erbij gekocht. Vond ik eerste wel raar: een leesbril over lenzen, en lastig ook. Nu draag ik al tot mijn volle tevredenheid 3 jaar een varifocale bril. Geen gedoe meer met een extra bril in mijn tas en tig brillen op diverse plekken in huis en op het werk. Ideaal!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100