Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom mag je geen multivitaminen en grapefruit gebruiken als je acenocoumarol gebruikt?

In de bijsluiters wordt er gewaarschuwd voor de combinatie, maar er staat niet bij waarom. Juist als ik iets niet mag wil ik precies weten waarom en wat de gevolgen zijn als ik het toch doe,

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Grapefruitsap is berucht binnen de farmacie. Het inhibeert namelijk het CYP3A4 enzym (komt voornamelijk voor in de lever) dat verantwoordelijk is voor de omzetting van veel lichaamsvreemde stoffen zoals toxines en medicijnen. Het grappige is dat door de omzetting de meeste stoffen afgebroken worden, maar voor sommige medicijnen kan deze omzetting ook juist er voor zorgen dat het medicijn geactiveerd wordt. In het geval van acenocoumarol zorgt het enzym CYP3A4 er voor dat acenocoumarol afgebroken wordt. Inhibitie van CYP3A4 zorgt er voor dat er meer acenocoumarol in het lichaam aanwezig blijft. De klaring is dus verminderd. Hierdoor heb je met de normale dosering die door de arts is voorgeschreven (gebasseerd op een gemiddelde klaring) een vergrote kans op een overdosis van het medicijn. Dit kan resulteren in (ernstige) interne bloedingen of veel bloedverlies bij relatief kleine verwondingen. Multivitaminen bevatten vitamine K, waarvan is aangetoond dat deze de werking van acenocoumarol indirect beinvloed: Vitamine K is een bouwstof voor stollingsfactoren en indien deze vitamine in een grotere hoeveelheid wordt ingenomen, beïnvloedt dit de werking van de stolling. Dit is te merken door een daling van de INR waarde. De antistollingsmedicatie zorgt namelijk voor een vermindering van de omzetting van vitamine K in stollingsfactoren. Dus als er meer vitamine K wordt ingenomen werkt dit de medicatie als het ware tegen. https://denationaletrombosedienst.nl/client/vitamine-k/ In de praktijk moeten mensen uitkijken met vitamine K, maar zullen niet beseffen dat dit ook in multivitamines zitten. Dus voor veiligheid van de patient, worden multivitamines genoemd in de bijsluiter.

In de bijsluiter staat alleen dat bepaalde levensmiddelen met veel vitamine K de werking van acenocoumarol kunnen verminderen. En daarom moet je matig zijn met andijvie, spinazie, groene kool, broccoli en sla. Er staat niks in over multivitaminen en grapefruit. Wel is het zo dat vitaminepreparaten in bepaalde situaties de bloedstolling kunnen ontregelen. Dat heeft dan gevolgen voor de dosering van bloedverdunner acenocoumarol. Bij het antistollingsmedicijn Fenprocoumon wordt wél gewaarschuwd om geen grapefruitsap te drinken. Want grapefruitsap remt CYP3A4 en kan leiden tot een verhoogd risico op bloedingen. CYP3A4 is het belangrijkste enzym dat lichaamsvreemde stoffen in het lichaam omzet. De lever bevat het meeste van dit enzym. Veel toegediende geneesmiddelen worden door dit enzym omgezet.

Bronnen:
https://www.apotheek.nl/medicijnen/acenoco...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100