Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom is waterstofperoxide als goedkoop en effectief middel tegen infecties in Nederland in onbruik geraakt?

In Duitsland is waterstofperoxide een gangbaar middel tegen heel veel infecties. Het wordt steeds populairder. Een halve eeuw geleden was dat ook in Nederland een veel gebruikt middel dat zeer goedkoop is. Bij drogisterijen staat op de waterstofperoxide dat het niet gebruikt mag worden als spoelmiddel; exact dezelfde oplossing (3%) is bij apothekers wel als spoelmiddel (1 op 1 verdund) verkrijgbaar. Waarom is waterstofperoxide uit de gratie geraakt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Waterstofperoxide ontsmet... maar het doodt bijna alles. In de mond doodt het schimmels en slechte bacteriën... maar ook goede bacteriën. Op een wond doodt het schimmels en bacteriën... maar ook witte bloedcellen en nieuwe huidcellen die de wond repareren *In* het lichaam (in de maag, wanneer je het drinkt) beschadigt het de slijmlaag die de maagwand beschermt. Gelukkig wordt waterstofperoxide in de maag snel onschadelijk gemaakt. Je ziet... waterstofperoxide doet nuttige dingen, maar heeft ook veel nadelen. Het is dus geen wondermiddel. Voor sommige doelen is het een prima middel, voor andere doelen zijn er betere en veiligere alternatieven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100