Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb een tijdlang een overdosis vitamine A genomen en zit nu met de symptomen van vitamine A overdosis. Wat moet ik doen??

Weet jij het antwoord?

/2500

Wanneer er gedurende een bepaalde periode te veel vitamine A wordt ingenomen, zijn de symptomen onder meer stug haar, gedeeltelijke haaruitval (inclusief de wenkbrauwen), gebarsten lippen en een droge ruwe huid, die kan vervellen. De behandeling bestaat uit het stoppen met vitamine-A-supplementen. Ook is het belangrijk om leverproducten te vermijden. Hierdoor zal het vitamine A niveau in het lichaam afnemen en moet in principe het overschot afnemen. Binnen een paar weken zal je volledig hersteld zijn en is het overschot verdwenen. Het is belangrijk om hierna niet zonder overleg met je huisarts te weer te beginnen met het nemen van vitaminesupplementen. Overleg met hem of haar over je voedingspatroon en het nemen van supplementen, om te voorkómen dat je een teveel of een tekort aan vitamines zult krijgen.

Bronnen:
http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec12/ch1...
https://www.simpto.nl/diagnose/vitamine-a-...

Wat je moet doen is: ogenblikkelijk stoppen met het slikken van vitamine A. Ook producten die rijk zijn aan vitamine A kun je beter tijdelijk mijden. In principe is dat voldoende. Verdere behandeling is niet nodig, hooguit een zalfje om je huid wat aangenamer te laten aanvoelen als dat een probleem is. Je lichaam zal het zelf oplossen zodra jij stopt met die overdosering. Het volgende wat je moet doen is het belangrijkste: de vraag beantwoorden *waarom* je zoveel vitamine A hebt genomen. Zat daar misschien een psychisch probleem achter? Dan zou je daar aan kunnen werken. Of heb je je laten wijsmaken dat veel vitamines slikken gezond zou zijn? Dan zou je je eens kunnen verdiepen in de werkelijkheid achter vitamines, mineralen en andere supplementen. Hoe dan ook, ga op zoek naar de oorzaak, en pak die aan. Kijk ook naar je andere gebruik van vitamines en mineralen. Slik je daar ook extra van? Dan is het best mogelijk dat je in de toekomst ook daar de gevolgen van zult ondervinden. Dat kan soms pas na 20 jaar zijn, zoals bij teveel magnesiumgebruik. Ik zeg altijd: het aanvullen van een niet-bestaand tekort kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Laat dus éérst testen óf je wel een tekort hebt. Alleen als je echt een tekort hebt, ga je aanvullen. Ga dan alleen dat tekort aanvullen, slik bijvoorbeeld geen multivitamine. En vul het tekort slechts aan tot het tekort weg is; meer dan dat is zinloos. Succes met je herstel!  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100