Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het gevaarlijk om energy drank te drinken als je anti-depressiva gebruikt?

Ik weet dat hier in feite geen medisch advies wordt gegeven, maar ik vraag me toch af of bovenstaande interactie problemen kan veroorzaken. Over het algemeen is hier weinig over te vinden en ook in de bijsluiter staat hier niets over beschreven. Het gaat om Mirtazapine (tetracyclische antidepressiemiddelen) in combinatie met bijvoorbeeld 1 blikje energy drank maximaal per dag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat ik daar op diverse fora over lees is dat het afhankelijk is van de uitwerking die cafeïne op jou heeft. Er zit behalve veel suiker namelijk ook veel cafeïne in energiedrank. Van het slikken van Mirtazapine kom je in principe al aan, dus een stoot suiker er nog extra bij is niet aan te bevelen. Maar als het gaat om één blikje per dag en je krijgt dagelijks genoeg beweging dan zal dat meevallen. Wanneer jij echter die dag ook nog cola en koffie drinkt, dan is de kans aanwezig dat je hyperactief wordt door een te grote dosis cafeïne. Gevaarlijk is dat weliswaar niet, maar omdat ook slaperigheid een bijwerking is van Mirtazapine en je vervolgens door alle cafeïne niet in slaap zou kunnen vallen raak je oververmoeid en dat is weer slecht voor je depressie waar je het medicijn voor slikt. Dus: één blikje per dag kan, mits je geen andere cafeïnerijke drankjes drinkt, en je voor voldoende beweging zorgt.

Het is niet gevaarlijk, dan had het wel in de bijsluiter van mirtazapine gestaan, en dat staat het niet. In theorie is er wel een lichte interactie tussen caffeïne (en dus energiedrank, wat dat zijn zo 4 koppen koffie wat caffeine betreft...) en antidepressiva: ze hebben effect of dezelfde enzymsystemen in de lever de de medicatie moet afbreken (zie bron 2). Het is vooral belangrijk hoeveel effect caffeine of je heeft: wordt je er snel onrustig van, dan is het onverstandig energiedrank te nemen. Ook is het onverstandig energiedrank laat op de dag voor het slapen gaan te nemen, omdat dat slapeloosheid kan geven. Depressie kan als symptoom slaapproblemen hebben, en andersom verergert slapeloosheid depressie. Mirtazapine gevbruik je vaak 's avonds => als je zorgt energydrank 's avonds te mijden voorkom je én eventuele interactie, én kans op slapeloosheid.

Bronnen:
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditi...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16206866
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100