Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

zorgt gebruik van anti histamine voor stabilisatie lage bloeddruk?

Ik heb zo heel af en toe last van een serieuze allergische reactie. De situatie is eigenlijk altijd gelijk, ik ben 1 dag flink beroerd. 40 graden koorts. Die dag drink ik veel, maar eet ik weinig. S'nachts word ik wakker met jeuk en een hele lage bloeddruk. (75/35) mijn hele lichaam zit onder de netelroos.

Nu komt de huisarts en spuiten anti histamine rechtstreeks in mijn ader. Meestal verdwijnt de jeuk en vaak stabiliseert de bloeddruk. Zou een anti histamine in tabletvorm het gewenste resultaat geven?
Dit zou namelijk de komst van de huisarts midden in de nacht kunnen voorkomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Laat ik beginnen met de opmerking dat dit een wel erg complex verhaal is, niet in de laatste plaats omdat we geen duidelijke diagnose hebben; je gaat er schijnbaar vanuit dat de klachten door een allergie verklaard worden, maar dat is maar de vraag. Ik zal daar straks op terugkomen. Je vraagt of antihistaminica je bloeddruk stabiliseren. Het antwoord daarop is 'nee, althans niet op een directe manier.' Antihistaminica hebben geen directe invloed op je bloeddruk. Door een allergie kán je bloeddruk lager worden en door de allergie te onderdrukken middels antihistaminica kan je bloeddruk dan dus weer normaliseren; indirect kan het dus wel invloed op je bloeddruk hebben. Probleem daarbij is dat alleen bij een type 1 allergische reactie (de zogenaamde anafylactische shock) de bloeddruk daalt. Juist bij een anafylactische shock zijn de klachten zo hevig dat ze niet meer door antihistaminica alleen onderdrukt worden; daarmee vervalt ook de invloed op de bloeddruk. Nu is er een theoretisch gebied waarbij de bloeddruk al iets lager wordt en de antihistaminica nog aanslaan, maar dat is meer theorie dan praktijk. In je verhaal lees ik overigens (gelukkig!) ook geen enkel symptoom van een anafylactische shock. Zoals ik al zei ben ik er niet geheel van overtuigd dat dit gaat om een allergische reactie. Klachten als 'beroerd zijn', weinig eetlust, veel drinken zeggen weinig over een oorzaak; ze komen bij veel verschillende aandoeningen voor. Koorts is geen symptoom van een allergie en spreekt die diagnose dus tegen. De urticaria kunnen passen bij een allergie (meestal type 4) maar er zijn andere aandoeningen waarbij dat ontstaat. Ook de bloeddruk zegt weinig; hoe is deze gemeten en door wie? Bedenk dan dat een lagere bloeddruk normaal is tijdens (en kort na) het slapen en dat automatische meters notoir onbetrouwbaar zijn vooral voor de lagere en hogere tensies. Ook de reactie op het antihistaminicum is atypisch. Naar mijn weten bestaat er maar één antihistamincum dat iv gespoten wordt, namelijk tavegyl. Tavegyl moet bij een allergie tweemaal daags gegeven worden, omdat het vrij snel uitwerkt en de klachten (zeker bij een type 4 reactie) weer terugkomen. Jeuk en urticaria nemen door tavegyl altijd af, ongeacht de oorzaak. *** wordt vervolgd ***

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100