Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, hoe lang blijven die búiten de koelkast goed?

Wat gebeurt er als je die medicijnen nooit in de koelkast bewaart?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is onbekend, afhankelijk van de stbiliteit van het medicijn, hoe het medicijn is verpakt en de klimatologische omstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Medicijnen altijd bewaren volgens het voorschrift anders is niet te voorspellen wat de werkzaamheid is met alle consequenties van dien

Dat verschilt uiteraard per medicijn. Neem insuline. In de apotheek wordt dit in de koelkast bewaard en ook de meeste gebruikers bewaren hun voorraadje in de koelkast. Maar ampullen insuline die in gebruik zijn worden buiten de koelkast bewaard zonder dat de werking daarvan ook maar enigszins beïnvloed wordt. Pas na vier weken vermindert de werking maar tegen die tijd is de ampul al lang verbruikt.

Bronnen:
https://www.mediqdirectdiabetes.nl/content...

Voor pharmaceutische bedrijven is het verplicht om stabiliteit te bepalen voordat een medicijn op de markt komt. Echter, moeten er ook zogenaamde on-going stability studies uitgevoerd worden, ofwel bevestigen dat wat geproduceerd wordt, ook daadwerkelijk dezelfde stabiliteit heeft als wat gevalideerd is (wat eerder bepaald is). Als een product als reguliere opslag koelkast is (2-8°C celsius) wordt ook een hogere conditie getest, in dit geval 25°C / 60% luchtvochtigheid. Je weet dus al van tevoren dat het product niet langere tijd bij kamertemperatuur houdbaar is, anders was de reguliere opslag wel bij 25°C geweest (wordt omschreven als kamertemperatuur). Als dit mogelijk was, zal het altijd daar opgeslagen worden. Maar wat is hier de moeilijkheid aan? Verval of degradatie van het product is strikt gebonden aan voorschriften. Als het product uit elkaar valt (en dan het werkzame gedeelte), kan het zijn dat het in producten vervalt die ook door het lichaam wordt gemaakt wanneer het medicijn afgebroken wordt (metabolisme producten). Maar het kunnen ook schadelijker stoffen worden. Zo lang je niet weet wat de metabolieten zijn en wat de verval producten zijn, kan je hier niets over zeggen. Voor je eerste vraag, hoe lang kan je ze buiten de koelkast bewaren? Dan kan ik niet zeggen (hangt af per product). Bijna elk product (op een enkele na) kan je een tijdje buiten de koelkast bewaren zonder dat het afbreuk doet aan de kwaliteit. Echter zijn er ook hormoonpreparaten (voor vrouwen in de menopauze bijv, zonder verder op producten in te gaan) die van poeder tot een soort vloeistof-achtig iets overgaan bij 28°C. Die wil je gewoon niet, ook niet korte tijd, buiten de koelkast bewaren. Wat betreft je 2e vraag, wat gebeurt er als je die medicijnen nooit in de koelkast bewaart? Dan degraderen ze, gegarandeerd. Oftewel, dan kan je de expiratie datum die op de verpakking staat niet meer hanteren. Het degraderen kan lang of kort duren, maar de expiratiedatum ga je niet meer redden. Het meest veilige is om je apotheker te raadplegen. Die weet om welk product het gaat het of het voor dit product wel of niet ernstig is als het (even) buiten de koelkast gestaan heeft). Meer info kan je wellicht ook vinden bij de fabrikant. Meer info algemeen over medicijn ontwikkeling kan je vinden bij de ICH guidelines, chapter Q2 en on-going stability bij de ICH guidelines chapter Q7 (en hier spreekt een stukje vakdeformatie).

Bronnen:
Eigen ervaring, dit heeft jarenlang tot...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100