Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat gebeurt er als je tramadol of morfine in neemt alls je een zware migraine aanval heb?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

_______Uit http://www.dokterdokter.nl/aandoening/migraine/______________ Migraine wordt veroorzaakt door een verstoring van de samenwerking tussen zenuwen en bloedvaten in hersenen. De aanleg hiervoor is waarschijnlijk erfelijk. Vaak heeft een ouder of grootouder ook migraine (gehad). Vermoeidheid, stress en een naderende menstruatie kunnen een aanval uitlokken. Sommige mensen vermoeden dat aanvallen worden uitgelokt door bepaalde voedingsmiddelen. Rode wijn, oude kaas, chocolade en scherpe gerechten zijn hiervan de bekendste voorbeelden. De invloed van voedingsmiddelen op migraine is wetenschappelijk nog niet aangetoond. __________________________________ De verstoring in samenwerking tussen zenuwen en bloedvaten maakt dat de bloedvaten in de hersens te veel uitzetten. Dit is de oorzaak van de hoofdpijn. Anders dan bij gewone hoofdpijn zijn het bij migraine niet de pijnreceptoren die het seintje " pijn" doorgeven. Dit is ook de reden dat " normale" pijnstillend niet werkt bij echte migraine. Pijnstillers werken door het blokkeren van pijnreceptoren. Medicatie tegen migraine werkt meestal dubbel: tegengaan van misselijkheid en de bloedvaten weer laten "inkrimpen". Dit is de reden dat tramadol of morfine niet helpt, bij echte migraine. Van morfine kun je mogelijk gaan slapen, dus onbewust van de pijn. Het best is om de migraine door de huisarts te laten constateren en daar gericht medicatie voor te vragen. Toegevoegd na 19 uur: Er zijn aanwijzingen dat bij patiënten met migraine de pijnneuronen in het trigemische ganglion en in andere kernen in de hersenstam niet goed functioneren. Wanneer tegelijkertijd vanuit het lichaam en de hersenvliezen een pijnprikkel werd doorgegeven, reageerden de kernen in de hersenstam veel sterker op prikkels die daarvoor geen reactie opriepen. De kernen lijken tijdens een migraine aanval dus hyperreactief te worden. Omdat de kernen in de hersenstam aan de basis staan van pijn en tastverwerking in de hersenen kunnen ze een groot aantal hersengebieden beïnvloeden. Het lijkt er dus op dat de kernen in de hersenstam als generatoren dienen die een aanval kunnen uitlokken.

Bronnen:
http://www.breininbeeld.org/actueel/vraag-...
http://www.dokterdokter.nl/aandoening/migraine/

Je verwacht dat je pijn dan afneemt. Maar zeker als je niet gewend bent aan opiaten, is het heel goed mogelijk dat je ook vervelende bijwerkingen krijgt, zoals sufheid en misselijkheid. Vooral dat laatste is iets waar je niet op zit te wachten als je migraine hebt. Verder is bij opiaten obstipatie een bekende bijwerking, en dat is een bijwerking die ook aanhoudt als je het middel langer gebruikt. Veel artsen schrijven daarom standaard een laxans voor wanneer er opiaten nodig zijn. Morfine is een sterke pijnstiller. Tramadol is veel minder sterk, maar nog altijd een pijnstiller uit de groep opiaten en daarmee een vrij sterk middel. Verder hangt de potentie natuurlijk af van de dosering: een hoge dosering tramadol is sterker dan een hele lage dosering morfine. Daarbij werkt tramadol behalve op de opioïd-receptoren ook op bepaalde neurotransmittersystemen in je hersenen, waardoor het op sommige soorten pijn soms (met name neuropathische pijn) beter kan werken dan sterkere opiaten als morfine. Nu verwacht je wel dat wanneer je heftige hoofdpijn hebt door migraine je pijn afneemt als je een sterke pijnstiller als morfine neemt, maar er zijn effectievere middelen specifiek voor migraine. Het is niet gebruikelijk om opiaten te gebruiken bij migraine. Wanneer er alleen symptomatisch behandeld wordt, zal meestal een middel tegen misselijkheid en braken (zoals domperidon of metoclopramide) gebruikt worden in combinatie met een pijnstiller als paracetamol en/of een NSAID zoals ibuprofen of diclofenac. Daarnaast zijn er de triptanen als middelen specifiek tegen migraine. Deze middelen kunnen een aanval afbreken en werken - zeker als ze gebruikt worden voor de aanval echt doorzet - veelal veel beter dan alleen een pijnstiller met eventueel een middel tegen misselijkheid. Kortom: morfine en/of tramadol zal wel werken tegen de pijn, maar is geen middel van eerste keus. Daarbij moet je rekening houden met de bijwerkingen, wat deze middelen nog minder geschikt maakt om te gebruiken bij migraine. Heb jij of iemand in je omgeving migraine, overleg dan liever met de (huis)arts over een specifiekere behandeling van de migraine.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100