Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan antibiotica (voor een bacteriële infectue van de longen) puffers (inhalatie medicatie voor asthma) overbodig maken?

Ik gebruik Atrovent en Pulmicort inhalers, omdat ik astma zou hebben.
Ik ben ziek geweest; bronchitus, en heb daarvoor antibiotica gekregen.
Sinds ik die slik, heb ik mijn inhalators niet meer nodig gehad.
Maar vernauwde luchtwegen is toch iets anders dan een infectie?
Ik ga dit natuurlijk navragen bij mijn huisarts, maar heeft iemand hier er ervaring mee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vernauwde luchtwegen waarbij de diagnose astma is gesteld, is chronisch en gaat dus niet meer over. Wel kunnen je medicijnen veranderen, dit heb ik zelf namelijk ook wel eens gehad. Het kan ook zijn dat er de verkeerde diagnose is gesteld op het moment dat je bovengenoemde medicijnen kreeg voorgeschreven. Dat weet alleen een arts natuurlijk. Op onderstaande site kan je een hoop informatie vinden over de longen en alles wat daarmee te maken heeft, maar het lijkt me sowieso verstandig een arts te raadplegen voordat je zelf een diagnose gaat stellen.

Bronnen:
www.longfonds.nl

Helaas niet. Door antibiotica wordt je immuunsysteem ook wat onderdrukt. Als je langdurig antibiotica slikt worden bacteriën resistent. Dat is wereldwijd al een groot probleem. Je astma is in feite een overreactie van het immuunsysteem. Het is niet zo gek dat je nu minder last hebt van astma. In de bron vond ik nog een interessant artikel. Ik kan het nog niet zo schatten op wetenschappelijke waarde en de hygiëne theorie (dat we juist meer astma krijgen door gezonder te leven) is niet onomstreden. Toegevoegd na 6 minuten: Het is in ieder geval wel bekend dat antibiotica astma aanvallen kan verminderen en het kan gebruikt worden bij een accute aanval. Wat de invloed is van het antibioticum op astma is interessant en wordt wel onderzocht. Het is in feite een bijeffect. Maar als antwoord op je vraag is de essentie dat veelvuldig gebruik van antibiotica leidt tot resistentie en hierdoor uiteindelijk het antibioticum niet meer bruikbaar is om de bacterie te bestrijden.

Bronnen:
http://medischcontact.artsennet.nl/archief...
http://www.e-gezondheid.be/astma-wat-als-a...
https://www.wanttoknow.nl/gezondheid/vacci...

Ja dat kan heel goed. Sommige microben zoals Mycoplasma pneumonia en Chlamydia pneunomia kunnen voor atopische astma zorgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100