Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mag een apotheker vragen om contante betaling, als het medicijn is voorgeschreven door de huisarts, en in het basispakket zit?

Onze huisarts heeft champix voorgeschreven wat in het basispakket zit. Echter wil hij dat ik contant afreken en het bij mijn zorgverzekeraar declareer. Zo hij zegt: dit zijn mijn regels. Mag dat zo
maar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zie dat champix alleen vergoed wordt als het gecombineerd wordt met een 'stoppen met roken'programma. Omdat de apotheker dat op dat moment niet met zekerheid kan controleren heeft de apotheker vermoedelijk geen zin om voor dit middel gezeur aan te gaan met jouw verzekeraar. Als hij jou niet laat betalen en later blijkt dat jij niet dat programma volgt vist de apotheker achter het net want die krijgt geen vergoeding voor jouw champix. Dat zal vermoedelijk dus wel de reden zijn en ja dat mag de apotheker zelf beslissen. Jij mag je middel ook elders (proberen te) halen.

Bronnen:
https://forum.zilverenkruis.nl/voorwaarden...

Champix wordt in principe niet vanuit de basisverzekering vergoed, tenzij het gepaard gaat met een gedragsveranderde behandeling onder begeleiding van de huisarts (stoppen-met-roken-programma). Als je een verklaring van de huisarts aan de apotheker kan overleggen waaruit dit blijkt, dan kan de apotheker rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar. Jouw apotheker heeft er om bepaalde redenen blijkbaar voor gekozen om hier niet in mee te gaan. Wellicht heeft hij eerder problemen gehad om zijn declaraties vergoed te krijgen of is er ander gedoe geweest met de zorgverzekeraar. Hoe het ook zij, je apotheker heeft de vrijheid hier voor te kiezen. Het verdient alleen misschien niet de schoonheidsprijs uit serviceoogpunt. Je kan echter altijd zelf de kosten declareren bij je verzekeraar en je zult deze ook vergoed krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100