Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan ik melatonine ook overdags innemen als 'mood enhancer'?

Ik heb melatonine puur 3 MG extra sterk van Lucovitaal, en ik vroeg mij af of ik deze ook gewoon overdag kon innemen. Er staat op de verpakking dat je hem vlak voor het slapen gaan moet innemen en dat je dan sneller in slaap valt. Het is geen slaapmiddel dus je wordt er niet moe van ofzo.

Melatonine wordt uit serotonine geproduceerd, volgens mij was het ook zo dat melatonine je 'mood' verbetert, net zoals serotonine dat doet.

Kan ik deze dus overdag innemen als ik een (psychisch) dipje heb?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Melatonine wordt inderdaad uit serotonine geproduceerd, maar dat wil niet zeggen dat het dezelfde eigenschappen heeft. Melatonine werkt niet antidepressief en het heeft geen zin om het in te nemen als je een dipje ervaart. Het zal eerder nadelig werken omdat melatonine in staat is het dag-nachtritme te verschuiven. Stel dat je de melatonine rond het middaguur inneemt, dan zal je dag-nachtritme, zodanig verschuiven dat je rond een 14.00 uur meer slaap krijgt. En een verstoord slaappatroon draagt zoals iedereen wel weet niet bij aan een goed humeur.

Dat is af te raden, het is gemaakt om beter te slapen of rustiger te worden. Melatonine is een lichaamseigen stof. Als je daar me speelt kan het verkeerd lopen

Melatonine is eigenlijk bedoeld om sneller de slaap te vatten en redelijk goed te slapen en niet voor een psychisch dipje. Ik denk dat je daarvoor naar de huisarts zal moeten zodat je misschien van hem/haar een recept krijgt dat bedoeld is voor je dipje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100