Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Als je vraagt om specifieke medicijnen, mag een arts deze dan weigeren voor te schrijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zeker, want ook hier geldt: ieder zijn/haar vak. Je (huis)arts of specialist bepaalt welke medicijnen je moet gebruiken en in welke dosering. Ook bepaalt je arts hoeveel medicijnen je per keer van de apotheek meekrijgt en hoe lang je de medicijnen moet gebruiken. Wat nog wel eens voor 'verwarring' zorgt, is het volgende. Bij het voorschrijven van geneesmiddelen is het beleid dat artsen op naam van de werkzame stof voorschrijven. Alleen als het medisch noodzakelijk is, schrijft de arts voor op merknaam. Wanneer een arts op het recept de werkzame stof heeft voorgeschreven, krijg je het geneesmiddel dat door de apotheek is ingekocht. De verpakking, de vorm en de kleur van de geneesmiddelen kunnen dus per apotheek verschillen. De werkzame stof is hetzelfde.

Als je vraagt om medicijnen die niet bij je klachten of andere medicatie passen, mag of moet een arts ze zelfs weigeren, een arts doet dit nooit zonder gegronde reden, je kunt ook rustig naar de reden van weigeren vragen.

Ja, een arts mag de specifieke medicijnen die jij vraagt weigeren om voor te schrijven. Hij zal medisch beoordelen of jij deze medicijnen nodig hebt of er alternatieven zijn en je eventueel doorverwijzen.

Ja gelukkig wel. Anders zouden alle verslaafden om heroine of cocaine of andere drugs bij hun huisarts terecht kunnen, want dat zijn eigenlijk ook medicijnen. Wat te denken van mensen die om zware slaappillen komen vragen? En zo zijn er genoeg voorbeelden. Wat je van jouw huisarts krijgt, is aan het oordeel van jouw huisarts. Zelfde geldt trouwens voor specialisten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100