Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik slik een antidepressiva (Citalopram) en ik ben er erg van aangekomen. Kan dit de stofwisseling aantasten, of verhoogd het alleen de eetlust?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
19.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

De ervaringen wijzen uit dat het niet de stofwisseling aantast maar wel de eetlust verhoogt, het enige wat je kan doen is een beetje letten op wat je eet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Bij citalopram zie je juist vaker een vermindering van eetlust en afvallen, dan aankomen en eetlustverhoging, hoewel dat laatste ook zeker voorkomt. Zoals al gezegd is: dat is dus niet je stofwisseling, maar vooral je eetlust die toeneemt door het middel zelf, of door de werking ervan. Een depressie geeft immers vaak gewichtsverlies, dus de behandeling van een depressie kan je dan weer doen aankomen.

De praktijk leert dat de reactie op een SSRI (de geneesmiddelengroep waar citalopram onder valt) erg verschilt per patiënt. Sommige patiënten reageren op het ene middel veel beter dan het anderen, en ook de bijwerkingen verschillen per persoon per middel, hoewel ze als groep globaal dezelfde bijwerkingen kennen. Het kan dus zinnig zijn om over te stappen op een ander middel in dezelfde groep als je een vervelende bijwerking ervaart. Nadeel is dat het overstappen naar een ander middel vaak tijd nodig heeft, en een enkele keer ook een terugval kan veroorzaken (en soms werkt een ander middel juist beter, maar dat is dus lastig te voorspellen). Als de verwachting is dat je dit middel voor langere tijd zult moeten gebruiken, kan het zinnig zijn om met je arts te overleggen over eventuele alternatieven, en of dat in jouw geval de moeite waard is om te proberen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding