Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Pantoprazol + Ibuprofen + SNRI (antidepressiva), gaat dat samen?????

Beste mensen

Ik kamp al bijna 6 maanden met aanhoudende keelpijn en sinds kort ook met kortademigheid, vermoedelijk hyperventilatie en/of paniekstoornissen...

6 maanden geleden heb ik in een korte periode 3 opeenvolgend verschillende antibiotica kuren gehad en ook 2 keer corticosteroïden moeten slikken; 1) Azytromicine 500mg, 2) Triamcinolone 4mg 3) Amoxciline 875mg met Diclofenac (NSAID), 4) daarna nog eens Avelox 400mg ter preventie van mijn toenmalige huisarts!!! En 5) Nog eens Triamcinolone 4mg (6 dagen afbouwend)!

Vooral die corticosteroïden hielp heel goed, maar eens gestopt dan kwam de pijn snel terug!

Ongeveer 2 maanden kamp ik hierbij ook nog eens met een lage rugpijn die regelmatig uitstraalt naar mijn linker kuit, een MRI werd gemaakt en de diagnose was "spondylolyse". Ik moet kinesist therapie volgen, buik- en rugspieren oefenen en de pijn zou moeten verminderen.

Een goeie maand geleden heb ik zo'n 8 dagenlang Paracetamol met codeïne gebruikt maar ik moest stoppen want ik kreeg astmatische aanvallen! Vermoedelijk overgevoelig voor opiaten; moet wel zeggen de pijn werd goed onderdrukt met de codeïne!

---------------
---------------
P.S.: de tekst is te lang, klik op reacties om het verder te lezen a.u.b. ...

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zal naar de apotheek gaan als ik in jouw schoenen sta. Ik weet niet waar je de ibuprofen vandaan hebt, wanneer je hem bij de drogist haalt, kan je het best aan de apotheek doorgeven dat je het gebruikt. Zij kunnen direct voor je controleren of dit kan en kunnen in de toekomst hier medicatiebewaking op uitvoeren. Daarnaast weet de apotheek als geen ander of de maagbeschermer samen met de antidepressitb geslikt kan worden. Hebben ze niet verteld aan jou toen ze het aan je af leverden? Dan is er niets aan de hand. Vertel hen in elk geval dat je ibuprofen slikt, voor het geval dat ze dat nog niet weten.

Ibuprofen en SSRI's kunnen allebei maag/darmklachten veroorzaken en versterken elkaar. Het is verstandig om dat in de gaten te houden en eventueel een maagzuurremmer bij te gebruiken, zoals je al doet. Je andere vragen kun je beter bij je behandelend arts neerleggen. Het wordt hier anders een ingewikkeld verhaal van mogelijkheden en veronderstellingen, terwijl jij veel meer gebaat bent bij maatwerk. Je behandelaars beschikken daarvoor over je dossier.

Wat raar dat de arts diclofenac voorschreef, een van de bijwewrkingen is namelijk benauwdheid. Er zijn wel meer geneesmiddelen die vallen onder de NSAID's, die je vooral niet moet gebruiken als je astma hebt, maar ik zie dat paracetamol geen optie is voor jou. Als het een probleem zou zijn, dat jij deze geneesmiddelen tegelijk gebruikt, had je dat al bij de apotheek te horen moeten krijgen. Pijn vanaf de onderste ribben, kan pas hernia zijn als het uitstraalt tot onder de knieën. Iemand op GV.nl kan jou nu pijnstillers gaan aanraden, die je gewoon bij de Albert Heijn, de drogist, of de apotheek kunt kopen, maar ik zou zelf weinig doen met dat advies. Het gaat om je gezondheid.. Wat je wel kunt doen is, een afspraak maken met de huisarts, opschrijven wat je allemaal wilt vragen: - Welke pijnstiller kan ik het best gebruiken ? - Kunt u mij de uitslag van de bloedtest uitleggen ? - Wat kan ik doen tegen kortademigheid ? Tot slot nog een tip: Neem altijd een (boterham)zakje mee, voor als je hyperventileert.

Je vragen mbt de bloedwaardes laat ik buiten beschouwing: ik heb daar geen verstand van, en bovendien vind ik dat eigenlijk geen vraag voor hier, maar echt iets voor je artsen. Het antwoord op de oorspronkelijke vraag, namelijk of pantoprazol, ibuprofen en een SNRI samen kunnen is: ja, maar. Het kán samen, alleen doordat zowel de ibuprofen als een SSRI of SNRI risico geeft op maagklachten, is de kans wat groter dat je hier last van zult krijgen. Ik weet niet wat de reden is dat je er een maagbeschermer bij gebruikt. Als dat is omdat je maagklachten hebt of je in een risicogroep zit voor maagproblemen, is dat wel een punt van aandacht natuurlijk. Is het puur uit voorzorg, dan is het risico kleiner. Je arts zal je daarom waarschijnlijk aanraden om in elk geval de pantoprazol erbij te blijven gebruiken. M.i. loop je echter op de feiten vooruit. Je schrijft dat je met deze middelen gaat stoppen omdat je naar de psychiater gaat. Ook zeg je dat je wellicht een antidepressivum voorgeschreven zult krijgen. Je bent nog niet bij de psychiater geweest, dus dit is nog niet zeker. Daarbij - als je zegt te stoppen met de middelen die je nu gebruikt - lijkt mij dat er van gelijktijdig gebruik al helemaal geen sprake is. Hopelijk blijven de klachten inderdaad weg als je straks stopt met de medicatie. Misschien is het een optie om met je arts te bespreken wat de beste pijnmedicatie is wanneer je deze later nog nodig zou blijken te hebben: opiaten kunnen inderdaad klachten van benauwdheid verergeren, maar juist NSAID's (waaronder ibuprofen) staan erom bekend dat zij een astma-aanval kunnen uitlokken. Juist omdat het niet duidelijk lijkt op dit moment welk aandeel de astma heeft in de hyperventilatie/paniek/benauwdheidsklachten, lijkt het me goed om dit te bespreken en waar mogelijk medicatie die deze klachten kan verergeren, zoveel mogelijk te vermijden. Misschien dat je goed uitkomt met paracetamol wanneer je dit regelmatig slikt, of dat de arts nog andere middelen heeft. Ik hoop dat de psychiater je goed verder kan helpen, en dat ook je andere klachten uiteindelijk weg zullen blijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100